Тази ръждясала табела е останала от някогашния захарен завод в Лом

Първолета Цветкова

Безработица, мизерия, несигурност. С тази присъда от 25 г. живее Северозападът на България - най-бедното кътче в Европа. А спасение не идва от никъде. Правителствата се сменят, гръмките им обещания за възраждане на някогашния промишлен рай засега остават само на думи. И за кабинета „Борисов 2" Северозападът е в графата „приоритет".

Кой изпрати Северозапада на дъното? Дълги години този регион присъства във фолклора с названието Мазния влак. Това е влакът Видин - София, който пристигал в столицата със стотици кошници, торби и чували, пълни с пресни продукти - мас, бутове свинско месо, суджуци, заклани пилета, кокошки, гъски, дамаджани с вино. Днес влакът не е мазен, днес е сух и празен. Пътува между двата града с кондуктори и някоя баба, тръгнала при децата си или на доктор в София.

Началото на тази тъжна картина започва от т.нар. приватизация - масова, касова, работническо-мениджърска и т.н. Крак повлича захарният завод в Лом. През 1991 г., в разгара на поредната преработвателна кампания, започват кадрови промени - уволнен е директорът, след него и производствените началници. Земеделци от района, предали отгледаното от тях захарно цвекло, така и не получават парите си. Заводът спира работа и под формата на скрап за чужбина се товарят цели технологични линии. Немец идва на място и иска да купи завода - снабден е с модерна техника за производство на бяла и кристална захар, но и на сурова тръстикова захар, внасяна дотогава от Куба и Нигерия, със собствен жп коловоз, с мощно пристанище, но не му го дават. След изнесените машини в цеховете нахълтват местните роми. Ехото от чуковете им денонощно отеква до другия дунавски бряг. Чупят бетона, за да вадят арматурното желязо. Четирима намират смъртта си под огромните колони, но работата е свършена. Заводът е като след бомбардировка. А е произвеждал по 170 т захар на денонощие, по 22-25 т сладкарски изделия. Едва по-късно една оцеляла по чудо част е продадена на фирма „Симерс груп", която и до днес произвежда в скромни количества хляб и захарни изделия. 1,000 души остават без работа, а стотици земеделци от района - без доходите си от захарното цвекло.

Има и други примери - заводът за гипсофазер във Видин е в другата крайност, с успешна приватизация. Той и до днес единствен разширява производството си, но вече като собственост на австрийското дружество „Кнауф". Изграден е през 1984-1985 г. с $30 млн. Модерната немска техника и технология привлича инвеститорите. Както и цената - 1 млн. марки.
И досега обаче няма отговор защо е ликвидирано дружеството „Видахим". То е снабдявало с автомобилни гуми страната и е реализирало износ в чужбина. Целият транспорт на Албания е работел с видински гуми - там заводът е имал голямо представителство. До последно на химическите влакна на „Видахим" е разчитала текстилната промишленост на Румъния. При принудителното му затваряне работници са пакетирали последните готови кашони с влакна за там. „Видахим" е продаден е за $1. 8 хиляди души остават без препитание. Години по-късно той е пуснат отново, но в умалени размери за производство. Сега и то е под въпрос, след като снабдяването с въглища от Украйна за топлоелектрическата централа става проблемно. Така си отива и „Химко"-Враца, който допреди това е задръствал порт Лом с износа на своята продукция, стигаща до Китай. Във Видин единствено в страната са произвеждани моторни помпи, които и сега имат търсене (производството в също умалени мащаби продължава руска фирма).

Единствено в Монтана са произвеждани теракотени плочи - в различни цветове и размери, за стени и за подове. „Подова керамика" е приватизирана, новият собственик разпродава готовата продукция от склада и производството спира. В Монтана са правели високоговорители за стадиони и зали. Но това е било за СССР и затова е спряно. Завод „Прециз" е произвеждал промишлени роботи, изнасяни в Западна Германия и Япония. От тях днес няма и помен. И т.н., и т.н.

Не просто ги няма заводите, а и хората - тръгнали да се спасяват другаде. Цели видински колонии има в поне десетина града на Ботуша. Мъже гледат коне на заможни италианци, жените чистят по къщите, млади са се устроили в строителството. Тези, които са останали, пълнят бюрата по труда. В Белоградчик всеки втори трудоспособен човек е без работа, в Брегово от трима двама са без препитание, в Хайредин безработицата стига 76 на сто.

Днес в област Монтана живеят 137,000 души. Във Враца са останали 172,000, а във Видин - 91,000. Според НСИ, ако населението продължи да се топи със същите темпове, през 2070 г. във Видин ще има само 29,000, в Монтана - 68,000, и то предимно възрастни хора. Какво може да произвежда това население? По официални данни през 2012 г. във Видин е произведена продукция за 500 млн. лв., в Монтана - за 817 млн., във Враца - за 1,1 млрд. лв. БВП на глава от населението в Монтана е 5,559 лв., във Видин - 4,990 лв., във Враца - 8,361 лв. За същата година в Монтана са вложени 31,3 млн. евро инвестиции, във Видин - 61 млн., във Враца - 152 млн. Те изобщо не са усетени от хората, защото оживление липсва.
Демографският срив е най-силно изразен в Северозапада. Постоянно смъртността е по-висока от раждаемостта. От 1,500 бебета годишно в трите области вече се раждат по 500-600 деца. Десетки училища и забавачки са закрити. В Чипровци в единственото училище в цялата община 3 г. поред няма нито едно дете в първи клас. Една паралелка в гимназията на Белоградчик всяка година остава под въпрос до последно, защото не може да се напълни от децата на три общини - Белоградчик, Чупрене и Ружинци.

Най-трагично е положението в селата. Стотици къщи са изтърбушени - без прозорци и керемиди, защото собствениците им са си отишли от този свят, а наследниците им са далеч из градовете на страната или в чужбина. Селата и сега са най-лесната плячка на крадците. Преди дни в село Лехчево крадец заплаши с нож в дома им мъж и жена на 84 и 82 г. и взе последните 60 лв. от пенсиите им, не им остави и 3-те лева на монети за хляб. Същия сценарий приложи в Динково 22-годишен младеж и успя да измъкне скритите за черни дни 120 лв. на пенсионери на 76 и 79 г. И нищо, приберат ги за 24 часа и после ордите отново тръгват.

Как да се защитят тези хора? Спасение не дебне отникъде.