Видео показва момента, в който руски изтребител Су-27 се врязва в американски MQ-9 над Черно море.

Кадри от камери, публикувани от военновъздушните сили на САЩ, запечатват момента, в който руски изтребител прерязва витлото на безпилотния самолет за наблюдение и изхвърля гориво над него в международното въздушно пространство на 14 март 2023 г.

След сблъсъка американските сили трябваше да свалят дрона в международни води, пише dailymail.

Това стана след твърденията на Русия, че нейният изтребител не е осъществил контакт с дрона и вместо това хвърли обвинения, че причината е "рязко маневриране". 

Кадри, публикувани от американските военновъздушни сили, изглежда показват друго - предложенията, които имаха САЩ.

Американски официални лица описват прихващането като умишлено действие за свалянето на самолета. Според тях това е опит да се изземат данните му.

Москва заяви, че ще работи за извличането на останките от дрона на стойност 32 млн. долара. 

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност, Джон Кърби, по-рано потвърди, че САЩ преглеждат "снимков материал", събран от региона.

Той също така заяви, че безпилотният самолет може никога да не бъде възстановен от мястото на катастрофата, като призна, че останките на Reaper все още се намират в Черно море.

Кърби заяви, че американски официални лица са предупредили Русия да бъде по-внимателна, когато лети в международното въздушно пространство около американски активи.

Междувременно посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов обвини САЩ, че са извършили "акт на провокация".

Антонов предупреди Вашингтон, че трябва да прекрати "враждебните" полети в близост до границата на страната му - или да понесе последствията.

Не стана ясно дали самият сблъсък е бил умишлен.