Московски съд постанови в петък руска журналистка, отразявала съдебните процеси срещу покойния руски опозиционер Алексей Навални и други дисиденти, да остане в ареста до завършването на разследване и провеждането на съдебен процес по обвинение в "екстремизъм", предаде Асошиейтед прес.

Журналистката Антонина Фаворска бе арестувана по-рано този месец. Районен съд в Москва постанови в петък тя да остане в предварителния арест до 28 май.

Изслушването бе проведено при закрити врата по искане на следователите, което бе удовлетворено от председателя на съда. Фаворска и нейният адвокат протестираха срещу решението, съобщи независимият новинарски сайт "Медиазона".

"Категорично съм против провеждането на процеса при закрити врата. Медиите трябва да знаят какво се случва тук, в какво ме обвиняват", цитира изданието думи на Фаворска.

Тя е обвинена, че е събирала материали и е създавала и редактирала видеоклипове и публикации за Фонда за борба с корупцията на Навални, който е категоризиран като "екстремистка организация" от руските власти. Ето защо Фаворска е обвинена в участие в "екстремистка организация" - престъпление, което се наказва в Русия с до шест години затвор.

Неправителствената организация ОВД-Инфо съобщи, че тя е била задържана на 17 март, след като положила цветя на гроба на Навални. Прекарала 10 дни в ареста, след като била обвинена в неподчинение на полицията, но когато този период на задържане приключил, властите отново ѝ повдигнали обвинение и ѝ наредили да се яви днес в съд в Москва, пояснява ОВД-Инфо.

Кира Ярмиш, говорителка на Навални, заяви, че Фаворска не е публикувала нищо в сайтовете на фонда и предположи, че руските власти са се насочили към репортерката заради журналистическата ѝ работа.

Фаворска е един от шестимата журналисти, задържани в Русия този месец, съобщи вчера организацията за защита на правата на журналистите "Репортери без граници".

Тя е един от няколкото руски журналисти, станали мишена на властите в рамките на мащабни репресии срещу инакомислието в Русия, насочени срещу опозиционери, журналисти, активисти и членове на ЛГБТ общността, отбелязва АП.