Инвеститори искат инфлационна такса до 50% за довършване на сградата от собственици, купили жилища "на зелено". Ако не платят, хората получават обратно дадените до момента пари, но остават без апартамент.

В тази новострояща се 13-етажна сграда в София с 5 входа Цветан Филев е един от собствениците. Купил е апартамента на зелено. От фирмата инвеститор обаче отправили изненадващо предложение - индексация с между 30 и 50% или прекатяване на договора. Процентът зависи от платените вноски.

Цветан Филев: Викат те и ти предлагат само две опции или приемаш техните условия със съвсем малко, от тях да мине, намаляване или се отказваш и ти връщат парите.
Прекратяването на договора се случва по електронна поща, където хората са приканвани да предоставят банкова сметка, за да им върнат взетите до момента вноски.

"Никъде не се споменава за 20% неустойка при едностранно прекратяване от страна на строителя на договора, а вие пращайки смектката се съгласявате с условията и те ви превеждат просто сумата и автоматично прекратяват договора", заяви пред БНТ Пейо Майорски, председател на Асоциация за защита на потребителите.

По договор крайната цена не подлежи на промяна.

"Всички хора се оплакват, че нямат клауза за индексиране. След срещите, които се провеждат с клиентите не се получава нищо писменно, правят се договорености на място и ако евентуално се съгласите с дадената индексация се подписва на момента. Идеята на този тип индексиране, поне това наблюдавайки от сигналите, които сме получили те тръгват именно от Бургас", заяви Пейо Майорски.
От фирмата не получихме коментар. За година и половина инфлацията в строителния бранш е 31%, отчитат oт Асоциацията на строителните предприемачи.

"Коректно е, когато си се договорил за една стойност да държиш на тази стойност. Ситуацията се променя и това трябва да е за сметка на твоята печалба. Не трябва както често става в обществото, не само българското, всички промени в икономиката, в конюнктурата, в цените да се поемат от крайния клиент", заяви Георги Шопов, председател на Асоциацията на строителните предприемачи.
В конкретната ситуация Шопов препоръчва собствениците да излъчат представител, с който да договорят условията за продължаване на строежа. Ако не постигнат съгласие, проблемът може да стигне до съд.