Шествия се проведоха в Тайланд и Индонезия, където няколко десетки жени се събраха пред парламента на страната, за да призоват законодателите да приемат дългоочаквания законопроект за защита на домашните работници, а някои скандираха "Да живеят индонезийските жени".

Талибанското правителство забрани на жените да посещават университети в Афганистан

Други причини за протести са репресиите на Иран срещу протестите за Махса Амини, новите ограничения на САЩ върху правото на аборт и въздействието на войната в Украйна върху жените.

Глобалният напредък в областта на правата на жените "изчезва пред очите ни", предупреди в понеделник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, заявявайки, че постигането на равенство между половете ще отнеме още три века.

"Правата на жените са обект на злоупотреба, заплахи и нарушения по целия свят", добави той, посочвайки Афганистан, където "жените и момичетата са заличени от обществения живот".

В понеделник афганистанските университети отново отвориха врати след зимната ваканция, но в класните стаи се върнаха само мъжете, тъй като забраната на талибаните за жени във висшето образование все още е в сила.

В навечерието на Международния ден на жената Европейският съюз наложи санкции на физически и юридически лица, за които се смята, че са отговорни за насилие и нарушаване на правата на жените.

Министърът на висшето образование на талибаните Неда Мохамед Надим беше санкциониран за това, че е лишил жените от възможността да учат в университет.

Санкциите бяха насочени и към длъжностни лица от пет други държави - Иран, Русия, Южен Судан, Мианмар и Сирия.

Протестни шествия ще има в много страни,

включително във Франция, където в около 150 града демонстрантите ще поискат "равенство както в работата, така и в живота", което е много повече от предишни години, твърдят организаторите.

Протестите ще се съсредоточат върху борбата срещу дълбоко непопулярната пенсионна реформа във Франция, която според критиците е несправедлива за жените.

В Лондон музеят на Мадам Тюсо ще отбележи деня, като открие нова восъчна фигура на лидерката на суфражетките Емелин Панкхърст, която преди 120 години започва интензивна борба за правото на жените да гласуват.

Навсякъде другаде демонстрациите са забранени.

В Пакистан, където шествията са критикувани заради пропагандиране на либералните западни ценности и за незачитане на религиозните и културните особености, организаторите трябваше да се борят с множество съдебни предизвикателства, за да продължат демонстрациите.

В комунистическа Куба по-рано тази година бяха арестувани активисти, които искаха разрешение за провеждане на демонстрация, а феминистки организации призоваха хората да се присъединят към "виртуален марш" в социалните медии, за да повишат осведомеността за насилието над жени и убийствата на жени.