Израел и Съединените щати обсъждат планове за следвоенното устройство на Ивицата Газа, включващи експулсирането на няколко хиляди бойци на Хамас и техните семейства в чужбина, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл"

Планът напомня на събитията от 1982 г., когато членове на Организацията за освобождение на Палестина, ръководена от Ясер Арафат, са били експулсирани в Тунис, след като израелските войски обсаждат Бейрут.

Според публикацията дискусиите между Израел и САЩ се отнасят до това кой и как ще управлява Ивицата Газа след края на войната. В Газа ще бъдат създадени

"зони, свободни от Хамас",

и нов управителен орган, сформиран с подкрепата на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Привържениците на експулсирането на бойците на Хамас смятат, че това ще даде на членовете на групировката и техните близки безопасен изход от конфликта и ще помогне за възстановяването на Газа.

Въпреки това съществуват много трудности при изпълнението на плана, се казва в публикацията.

Докато през 1982 г. членовете на ООП са били в друга държава, бойците на Хамас теоретично ще трябва да напуснат домовете си - а далеч не е сигурно, че те ще се съгласят да го направят.

Освен това, казва пред изданието високопоставен израелски правителствен служител, членовете на Хамас "не са толкова разумни, колкото беше ООП". "Това е по-религиозна, джихадистка организация, свързана с идеите на Иран", каза този служител.

Освен това, за да бъде осъществен планът, между Израел и членовете на Хамас трябва да възникне определено ниво на доверие, което би било изключително трудно да се постигне, отбелязват авторите.

Израелските власти обещаха да убият всички лидери на Хамас и членовете на групировката, които са участвали в нападението от 7 октомври, но не е ясно какво ще се прави с останалите. Преди началото на войната между Хамас и Израел израелските разузнавателни служби оценяват числеността на палестинската групировка на 30 000 души.

През 1982 г. израелски войски обкръжават Бейрут в опит да отслабят влиянието на ООП в Ливан. Обсадата, продължила два месеца и съпроводена с масирани бомбардировки на града, развали отношенията между Израел и САЩ, припомня WSJ.

В резултат на това Вашингтон помогна да се сключи споразумение, което позволи на Арафат и около 11 000 членове на въоръжени палестински групи да напуснат Ливан и да заминат за Тунис.