Брегът на Аруба, където Натали била останала сама според показанията на задържаните

Продължение

Натали Ан Холоуей изчезва безследно по време на ученическо пътуване до Аруба. На 9 юни 2005 година Ван дер Слут и братята Калпо са задържани по подозрение в отвличането и убийството на Натали. Според закона в Аруба, ако задържаният е заподозрян в сериозно престъпление, той може да остане в ареста продължително време, но през определен период трябва да се предоставят нови доказателства. Разследването е подозирало тримата младежи от самото начало. То включва постоянно наблюдение, подслушване на телефоните им и дори следене на електронните им пощи. На 11 юни Дейвид Круз, говорител на министъра на правосъдието на Аруба, дава изявление, че Натали Холоуей е мъртва и властите знаят местоположението на тялото й. Впоследствие Круз оттегля изявлението си, твърдейки, че е бил подведен. Същата вечер Домпиг заявява пред „Асошиейтед прес", че единият от заподозрените е признал, че „нещо лошо се случи" на Натали, след като те я завеждат на брега, както и че въпросният заподозрян е завел полицията на мястото. На следващата сутрин говорителят на прокуратурата Вивиан ван дер Бийзен отказва да потвърди или да отрече информацията, казвайки, че разследването е в „много важен, съдбоносен момент".

На 17 юни, петък, четвърти човек, по-късно идентифициран като Стив Грегъри Кроус, е арестуван. Ван дер Стратън казва пред медиите, че „Кроус е задържан въз основа на информация, дадена от Паулус ван дер Слут, бащата на Йоран ван дер Слут, който е разпитан като свидетел по случая. Самият Паулус също е арестуван. Той и Кроус обаче са освободени на 26 юни. През този период историите на останалите трима задържани се променят. И тримата казват, че Ван дер Слут и Натали слезли пред хотел „Мариот" на плажа в близост до рибарските къщи. Ван дер Слут твърди, че не е наранил Натали, а я оставил на брега. Според адвоката на Сатиш Калпо - Дейвид Кок - Ван дер Слут се обадил на Дийпак Калпо да му каже, че се прибира пеша и му изпратил съобщение 40 минути по-късно.

В даден момент по време на разследването Ван дер Слут дава

трета версия

според която него са го оставили в дома му, а Натали продължила с братята Калпо в колата. Домпиг дава да се разбере, че тази история е малко вероятно да се е случила. Той заявява: „Тази история дойде от това, че той (Ван дер Слут) разбра, че двамата братя Калпо започнаха да обвиняват него и той искаше също да ги прецака, като каже, че е бил оставен пред дома си. Но тази история е невероятна. Той просто искаше да прецака Дийпак. Те двамата имаха жесток спор пред съдията за това. Защото историите им не съвпадат. Това момиче - тя е от Алабама, тя не би останала в колата с двама чернокожи младежи. Ние вярваме, че втората история отговаря на истината, тази, в която Ван дер Слут и Натали са били оставени пред хотел „Мариот"." В понеделник, 4 юли, след изслушванията на заподозрените пред съдията Дийпак и Сатиш Калпо са освободени. Йоран обаче е задържан за още 60 дни.

На 4 юли Кралските въздушни сили на Нидерландия отпускат три Ф-16, снабдени с инфрачервени сензори, за да подпомогнат издирването, но без резултат. През март 2006 година излиза информация, че сателитни снимки биват сравнявани със снимки, които са направени на по-късен етап, с цел да се открият нови следи от прясно разкопана земя и така да се намери евентуалният гроб на Натали.

Малък воден басейн в близост до тенис клуба на Аруба край хотел „Мариот"бива частично пресушен между 27 и 30 юли 2005 година, след като служител (наричан „градинаря") дава показания. „Градинарят" твърди, че е виждал Йоран ван дер Слут, опитващ се да скрие лицето си, да влиза в тенис клуба, заедно с братя Калпо сутринта на 30 май между 2.30 и 3 часа сутринта. Нанси Грейс описва „градинаря" като „човека, чиито показания отварят случая отново". Друг свидетел - „бегачът", твърди, че е

видял мъже да погребват русо момиче

следобед на 30 май. Полицията претърсва три пъти мястото, където „бегачът" казва, че е видял сцената, ФБР прави същото, но без резултат.

На 25 юли 2005 година наградата за намирането на Натали се увеличава от 200,000 на 1,000,000 долара, а тази за информация за местонахождението на гроба й се вдига на 100,000 долара. Първоначалната награда за намирането й е 50,000 долара. През август 2005 година наградата за информация за гроба на Натали Холоуей става 250,000 долара.

ФБР обявяват, че властите в Аруба са предоставили документи, разпити на заподозрени и други доказателства. Служители от полицията и прокуратурата в Аруба пътуват до лабораторията на ФБР в Куонтико, Вирджиния, за консултация с американските разследващи. След като по парче тиксо биват открити руси косми, то е изпратено за изследване както в лабораторията на ФБР, така и в Нидерландия. От лабораториите обявяват, че косата не е на Холоуей.

Братята Калпо са арестувани отново на 26 август заедно с нов заподозрян. Според неговия адвокат 21-годишният Фреди Арамбацис се разследва за друго престъпление - снимал свой сексуален контакт с малолетно момиче, което се случило преди изчезването на Натали и в което престъпление братята Калпо също били заподозрени, както и Йоран ван дер Слут. Майката на Йоран Анита дава изявление, че „това е отчаян опит да накарат момчетата да говорят. А те няма какво да кажат." Публично обяснение за ареста на братята няма. На 3 септември 2005 година всичките четирима заподозрени са освободени от съдията въпреки настояването на прокуратурата те да останат в ареста. По-късно всички обвинения са свалени на 14 септември в Съда на Антилите и Аруба.

През месеците след освобождаването си Йоран ван дер Слут дава няколко интервюта, разказвайки своята версия за случилото се. Най-популярното от тези интервюта е излъчено по Фокс нюз през март 2006 година. В това интервю Йоран обяснява, че

Натали искала да прави секс с него

но той не се съгласил, защото нямал в себе си презерватив. Тя пожелала да останат на брега, но той трябвало да тръгва, защото сутринта бил на училище. Според него братята Калпо дошли да го приберат към 3 часа сутринта, оставяйки Натали да седи на брега. През август 2005 година адвокатът на Сатиш Калпо Дейвид Кок заявява, че клиентът му се прибрал да спи и не е ходил да прибере Йоран. Самият Йоран казва, че се почувствал гузен, че е оставил млада жена сама на плажа, въпреки че това било нейното желание и затова отначало не казал истината, защото бил сигурен, че тя скоро ще се появи.

ФБР и властите в Аруба разпитват няколко от състудентите на Натали в САЩ през януари 2006 година. На 17 януари полицията в Аруба претърсват дюните в северозападната част на острова, както и всички райони в близост до плажа Мариот. Тези райони са претърсени отново през март и април, но без резултат.

Малко преди да изостави случая, Домпиг дава интервю за Си Би Ес пред Трой Робъртс. В него той изразява своята увереност, че Натали е починала вследствие на алкохолно натравяне или свръхдоза наркотици и после някой е скрил тялото й. Домпиг казва още, че Аруба е похарчила за разследването около $3 милиона, което представлява около 40% от бюджета на полицията за цяла година. Той заявява още, че в хода на разследването е установено, че Натали е притежавала наркотици (макар и не непременно, за да ги употребява). Членовете на семейството й отричат тя да е употребявала наркотици.

На 11 април 2006 година Дейв Холоуей публикува книга, в която описва издирването на Натали. Съавтори на „Аруба: Трагичната неразказана история на Натали Холоуей и поквара в Рая" са Стефани Гуд и Лари Гарисън.

На 15 април 2006 година Джофри фон Громвоирт е арестуван по подозрение в търговия с наркотици, което според прокурора може да е свързано с изчезването на Натали. Първоначално в съда задържането му е удължено с 8 дни. Той бива освободен на 25 април. Междувременно друг заподозрян с инициали А. Б. бива задържан, но и той е освободен в деня на задържането си.

На 17 май е задържан още един заподозрян - Гуидо Уевер, син на бивш политик в Аруба. Той е прибран по подозрение в участие в отвличане, побой и умъртвяване на Натали Холоуей. Уевер е разпитван в продължение на 6 дни в Утрехт. Докато се урежда екстрадицията му в Аруба, той е освободен, сключвайки сделка с прокуратурата. По молба на властите на Аруба Нидерландия поема по-нататъшното разследване. Екип от холандската полиция започва работа по случая през септември 2006 година. На 16 април 2007 година те обединяват сили с полицията в Аруба и смесен екип започва отново да претърсва острова.

Стела Георгиева

Краят следва...