Бар ,,Карлос и Чарли” в Аруба, където Ан е видяна за последен път

От днес в няколко поредни броя ще ви разкажем за тайнственото изчезване на американката Натали Ан Холоуей. Родена на 21.10.1986 г. и с предполагаема дата на смъртта 30.05.2005 г., Ан е ученичка, която живее в Маунтин Брук, Алабама. Тя завършва гимназия на 24.05.2005 година - само няколко дни преди пътуването.

Изчезването

На 26 май 2005 година Натали и 124-ма други, завършващи гимназия „Маунтин Брук" от богатото предградие на Бирмингам, Алабама, пристигат в Аруба за петдневна неофициална ваканция по случай завършването си. Абитуриентите били придружавани от седем възпитатели. Според един от тях - Боб Плъмър, те се срещали с учениците всеки ден, за да се убедят, че всичко е наред. Но според Джоди Беърман, която организирала пътуването, задачата на възпитателите не била да следят всеки ход на младежите.

Джералд Домпиг, който ръководи разследването на изчезването на Натали от средата на 2005 до 2006 година, разказва, че те „купонясвали диво, пиели много, разменяли си стаите почти всяка вечер". От „Холидей ин" им казали, че няма да ги посрещнат следващата година. „Натали пиела всеки ден и по цял ден. Имаме свидетели, че започвала всеки ден с коктейли - толкова много пиела, че не се появявала за закуска." Две от съученичките на Натали - Лиз Кейн и Клер Файърман, се съгласяват, че „пиенето беше малко прекалено".

Натали е видяна за последно от съучениците си да напуска клуба „Карлос и Чарли" около 1,30 ч. през нощта в понеделник, 30 май. Тя тръгнала със 17-годишния по това време Йоран Ван дер Слут, холандски студент, живеещ в Аруба и посещаващ Интернационалното училище на Аруба, и двамата му приятели от Суринам - 21-годишният Дийпак Калпо и 18-годишният му брат Сатиш. Те поели с колата на Дийпак. Натали, която на следващия ден трябвало да пътува обратно за Щатите, не се появила на летището, а багажът и паспортът й били открити в стаята й в „Холидей ин". Властите в Аруба организирали издирване на острова, както и във водите около него, но не я открили.

Произход

Натали Ан е по-голямото от двете деца на Дейвид Едуард и Елизабет Ан Рейнолдс Холоуей от град Клинтън, Мисисипи. Родителите й се развеждат през 1993 година и тя и по-малкият й брат Матю остават да живеят при майка си. През 2000 година Бет Холоуей се омъжва за изтъкнатия бизнесмен Джордж Туити и заедно с децата си се мести в Маунтин Брук, Алабама.

Ан завършва гимназия в Маунтин Брук с почести. Тя е член на Националната почетна организация - младежка организация на ученици, показали специални лидерски качества и отличници. Освен това членува в мажоретния състав към училището си и участва в няколко други извънкласни дейности. Според семейството й Натали била приета в Университета на Алабама с пълна стипендия, където щяла да учи медицина. По време на изчезването й Дейв Холоуей е застрахователен агент в „Стейт Фарм Иншурънс" и „Меридиан Мисисипи", а Бет Туити работи в училищната система на Маунтин Брук. Джордж Туити подава документи за развод на 29 декември 2006 година поради „несъвместимост на характерите, която не позволява съпрузите да продължават да живеят заедно".

Разследването

Разследването уточнява, че за последно тя била видяна от съучениците си пред „Карлос и Чарли" - верига карибски ресторанти и пред нощен клуб в „Оранжстад", в кола на местния жител Йоран Ван дер Слут и братята Дийпак и Сатиш Калпо. При разпитите тримата казват, че са я оставили пред хотела й и отрекли да знаят какво се е случило с нея. В хода на разследването по-късно Ван дер Слут е арестуван два пъти по подозрение, че е замесен в изчезването, а всеки от братята Калпо е арестуван по три пъти. Поради липса на доказателства и тримата са освобождавани без повдигнато обвинение всеки път.

С помощта на стотици доброволци полицията в Аруба организира мащабно разследване. Специални агенти от ФБР, петдесет холандски военни и три специално оборудвани холандски изтребителя Ф16 вземат участие в издирването. Освен това водолази претърсват дъното на океана за тялото й. Но издирването не дава никакви резултати. Тялото на Натали никога не е открито. На 18 декември 2007 г. властите в Аруба обявяват, че разследването е прекратено и обвинения няма да бъдат повдигнати срещу младежите, за които се предполага, че са замесени.

Прокуратурата в Аруба отваря отново случая, когато на 1 февруари 2008 година получава видеозапис на Йорaн, който под влиянието на марихуана прави изявление, че Натали е умряла сутринта на 30 май 2005 година и той се е отървал от тялото й. Ван дер Слут по-късно отрича всичко казано във видеото и впоследствие в интервю с Грета Ван Сустерен (съдържанието на което той също отрича след това) казва, че е продал Натали в сексуално робство. Семейството на Натали критикува властите в Аруба за мудното разследване и липсата на прогрес в откриването й. Те призовават за бойкот на Аруба, което се сдобива с подкрепата на губернатора на Алабама Боб Райли, но не получава особено широка популярност. На 12 февруари 2012 година съдът в Алабама обявява официално Натали за мъртва.

Подробностите

На 30 май 2005 г., непосредствено след като Натали Холоуей не се появява навреме за полета си, Бет и Джордж Туити пътуват за Аруба с частен самолет. Четири часа след пристигането си на острова те предоставят на полицията информация за Натали и дават на разследващите името и адреса на Ван дер Слут - човека, с когото Натали е видяна да напуска клуба „Карлос и Чарли" предишната вечер. Бет Туити свидетелства, че името на Ван дер Слут й е дадено от нощния управител на „Холидей ин", който го разпознал от видеозапис. Семейство Туити и приятелите им, пътуващи с тях, заедно с двама полицаи отиват до дома на Ван дер Слут, за да търсят Натали. Той отрекъл името на Натали да му говори нещо, но после разказал следното: закарал Натали до Фара Калифорния на плажа Араши, защото Натали искала да види акули. След това я закарал до хотела й. Това се случило около 2 часа сутринта. Според него Натали паднала, докато излизала от колата, но отказала помощта на Ван дер Слут. Той разказал как след това към Натали се приближил тъмнокож мъж, носещ риза, подобна на униформите на охранителите, докато Йоран и Дийпак Калпо се отдалечавали с колата на Дийпак. Тази история по-късно била потвърдена и от Калпо.

Издирването започва незабавно. Стотици доброволци от Аруба и САЩ се включват в него. Правителството на Аруба обявява първия ден на издирването за неработен за служителите на държавна работа, за да могат те също да се включат. Петдесет служители от Холандския флот ръководят операцията по брега. Банките в Аруба даряват 20,000 долара, за да подпомогнат издирването. Бет Туити получава жилище в „Холидей ин", където Натали е отседнала. Тя е настанена в стаята на дъщеря си. Впоследствие Бет отсяда в „Уиндам хотел", в президентския апартамент.

Докладите показват, че Холоуей не е записана от никоя полицейска камера, нито от камерите в хотела в нощта, през която изчезва. Бет Туити след разследването поставя под съмнение дали камерите изобщо са работели през въпросната нощ. Според изявление, направено от нея на 19 април 2006 година, камерите в „Холидей ин" не са били включвани през нощта, когато Натали изчезва. Но според началника на полицията в Аруба Ян Ван дер Стратън, който ръководи разследването до пенсионирането си през 2005 година, Натали не е било необходимо да минава през лобито на хотела, за да се прибере в стаята си. Търсенето на физически доказателства е дълго и често е обект на фалшиви следи. Например вероятна кръвна проба, която се предполага, че е взета от колата на Дийпак Калпо, се оказва, че изобщо не е кръв.

Властите на САЩ още в самото начало вземат много присърце случая и се намесват в разследването с всички възможни сили. Държавният секретар по това време Кондолиза Райс прави изявление, че САЩ и Аруба са в постоянен контакт по случая. Друг високопоставен служител на Държавния департамент отбелязва, че „важни ресурси са включени в това, тъй като те (властите в Аруба) продължават да го изискват".

Стела Георгиева