След като съдът наложи и удържа добро темпо на интервюиране и одобряване на състава на съдебното жури в процеса за "парите за мълчание" на Доналд Тръмп, процедурата вече завърши и заседателите са в пълен състав - 12 титулярни и 6 евентуани заместници. Това прави възможно още в понеделник, 22 април, делото да започне по същество, както планираше съдията Хуан Мърчан.

След успешното приключване на избора на жури съдът излезе в обедна почивка. Малко след това медийни репортери съобщиха за ужасен инцидент пред сградата, в който човек е бил обхванат от пламъци. 

Според медийни източници човекът се е самозапалил. Бил е видян да пресича улицата от съда към парка в съседство, като хвърлял листовки. После бръкнал в раницата си, извадил нещо, което наблюдателите не можаха да определят какво е, и се подпалил. Поне един от околните е използвал пожарогасител, за да потуши пламъците. Медицински квалифицирано лице се е втурнало в опит да окаже помощ на пострадалия, който впоследствие е изнесен на носилка и, според сведенията, е лошо обгорял.

От пожарната Ню Йорк съобщиха, че човекът е в критично състояние. Той е закаран в болницата NewYork-Presbyterian.

Според свидетелка мъжът е присъствал край съда цяла седмица, носейки табела. Разследващите събраха листовките, които е разпръснал. Екип на Си Ен Ен показа една от листовките, на която пише "Нюйоркският университет е прикритие на мафията". По-късно полицията съобщи, че не смята случая за свързан със съдебното дело на Доналд Тръмп, а памфлетите му бяха окачествени като приличащи на "тип памфлети на конспиративна теория".

Малко след трагедията Тръмп е напуснал сградата на съда, като преди това е имал разговор със служителите на "Сикрет сървис". 

Междувременно екипът на Тръмп е подал нова спешна жалба за промяна на мястото на провеждане на наказателния процес. Съдията от апелативния съд обаче отхвърли искането на Тръмп да отложи началото на процеса. Предишните опити на Тръмп да премести процеса извън Манхатън се провалиха.

След почивката съдът пристъпи към изслушване "Сандовал" - рутинно изслушване, на което се разглежда криминалната история на Доналд Тръмп и се преценява какво могат да питат прокурорите, ако обвиняемият даде показания. 

Съдът също така разглежда искане на защитата. Адвокатът на Тръмп Емил Бове започна с думите, че защитата възразява срещу всеки случай, който прокурорите искат да повдигнат. Съдия Хуан Мерчан заяви, че няма да допусне процес в процеса. Забележката му дойде в момент, когато адвокатите на Тръмп спореха за спецификата на предишно съдебно решение за гражданска измама на стойност 355 млн. долара срещу бившия президент и дали прокуратурата може да го използва като част от настоящото производство.

"В понеделник сутринта ще направим встъпителни изявления", обяви съдия Хуан Мърчан в края на заседанието.

Той направи това изявление, след като смъмри защитата да спре да подава писма, "насочени към отделните решения едно по едно".

"Идва момент, в който приемате моите решения", каза той на Тръмп и неговия екип от защитници.

Бившият президент Доналд Тръмп потвърди намерението си да даде показания по време на наказателния си процес, докато излизаше от съдебната зала в края на деня.

"Току-що имахме още едно изслушване и процесът започва в понеделник, което е доста преди много хора да си помислят", каза Тръмп, "Съдията иска да започне възможно най-бързо."

Обвинителният акт, внесен от прокурора на САЩ Алвин Браг, уличава Тръмп във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане на порнозвездата Сторми Даниълс непосредствено преди изборите през 2016 г.

Прокурорите обявиха, че ще се съсредоточат върху финансовите активи, които Тръмп е предоставил на бившия си сътрудник Майкъл Коен, който твърди, че е дал 130 000 долара на Даниълс, за да я накара да замълчи за предполагаемата си афера с Тръмп.

Според прокуратурата това е било опит за незаконно влияние върху изборите през 2016 г. Подобни плащания не са незаконни в САЩ, но според прокурорите Тръмп е извършил престъпление, като е отчел неправомерно компенсацията на Коен като правни разходи. На Тръмп са повдигнати общо 34 обвинения в престъпление от първа степен за фалшифициране на търговска документация.