Сн.: Боб Андрес/AJC

Алкохол ще се продава в Атланта и в почти всички от градчетата предградия. Това решиха гласоподавателите във вторник според предварителните резултати, с които BG VOICE разполага. Хората масово подкрепиха инициативата, като одобрението на много места надхвърли 60, дори 80%.

Новият губернатор, републиканецът Нейтън Дийл, каза по време на предизборната си кампания, че алкохолните продажби в неделя са нещо, което хората във всеки град на щата трябва да решат сами. Общо 128 града в Джорджия имаха такава опция на бюлетината.

Освен за продажбата на спиртни напитки на много места се гласуваше за кмет, както и за т.нар. SPLOST данък. В шест каунтита на метро Атланта, както и в Декейтър и Атланта-град избирателите трябваше да решат дали да подновят за четвърти път този данък. SPLOST е допълнителен 1 цент данък продажби (sales tax). Приходите от него отиват за построяване и реконструкция на училища. Данъкът спира на всеки 5 години, ако избирателите не гласуват да го подновят.

Поне 27 града ще имат нови кметове според предварителните данни до редакционното приключване на броя. Сред тях са Алфарета, Смирна и Данууди.

Някои избиратели в метро Атланта бяха объркани, защото трябваше да гласуват на две места - на едно за кметски избори и градски въпроси и на второ за изборите в съответното каунти, където живеят.

Понеже нямаше национални избори - за президент или Конгрес, избирателната активност не беше висока. Но възможността да гласуват за продажбата на алкохол в неделя заведе повече избиратели от очакваното  до стаичките за гласуване.

Догодина на този ден САЩ ще избират и президент.