България не вдига ветото, а подсилва силата на своето вето. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в защита на идеята Народното събрание да даде зелена светлина за т.нар. "френско" предложение в спора за ветото над Северна Македония. "Чуйте какво говорят в Скопие - това ви говори до каква степен "френското" предложение за Северна Македония защитава нашия национален интерес. Премиерът на Македония обяви, че е неприемливо", посочи Иванов от трибуната на парламента. В Народното събрание се провежда дискусия относнопроцеса на преговори на Северна Македония с Брюксел. Разглеждат се три проекторешения в тази посока - на ГЕРБ, ДПС и "Демократична България". Христо Иванов обясни, че тяхното предложение "гледа в същата посока като тези на ДПС и ГЕРБ и затова трите могат да бъдат подкрепени с еднаква сила. Той подчерта, че френското предложение е добро за България и това е било потвърдено от президента Румен Радев и външният министър Теодора Генчовска. "Няма какво да изпадам в детайли за това кой в кое кьоше с кого е говорил, кой в чий лексикон е писал. Трябва да работим заедно въпреки всички политически различия - това не е коалиция, а работа", каза той. Според Иванов е логично България да използва преговорите в рамките на ЕС като средство за натиск върху Северна Македония, за да получи от тях изпълнение на ангажиментите по двустранния договор. "Принудена, убедена или подтикната - няма по-голям инструмент за трансформация от присъединителния процес и ние това го знаем", каза той.

Лидерът на групата на ДБ в парламента е на мнение, че всичките цели и изисквания на България към Македония се изпълняват с това предложение от страна на френското председателство.
"Оттук нататък, във всеки момент, в който Северна Македония не изпълнява своите задължения и ги нарушава - вече като кандидат-член на ЕС - силата на тези изисквания ще се налага от цялото европейско семейство, не само от България. Ако не променят конституцията си, няма да видят преговори. Това еднозначно се разбира от френското предложение", заяви Христо Иванов.