“След като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на президента Путин, най-добре е той да бъде предаден на българската прокуратура, за да е сигурен, че ще бъде спасен от нея”.

Това заяви в интервю за Дарик радио водачът на листата на ПП-ДБ в Добрич Ивайло Мирчев.

Той определи пресконференцията за готвен преврат срещу главния прокурор като пряка намеса на прокуратурата в предизборната кампания.

“Време е Гешев да основе собствена партия и да видим каква подкрепа ще получи. Това с преврата е следваща серия след Nexo. Но с с всеки следващ епизод Гешевият сериал “Дързост и красота” става все по-скучен”, каза Мирчев.

Кандидатът за народен представител заяви, че в многобройните си срещи с гражданите признава тъжната реалност, че България трябва да се бори да настигне в Румъния. И че това няма да е никак лесно, защото в Румъния има вкарани в затвора 50 министри, 2-ма премиери, над 100 депутати, 3-ма евродепутати, 400 кметове и няколко хиляди висши държавни чиновници и общински служители.

А ние нямаме нито един осъден министър, нямаме нито един осъден депутат. Защото прокуратурата поставя чадър над едни и е бухалка за други, допълни Мирчев.

“В Добрич усещам доста сериозно активизиране на купувачите на гласове сред много политически сили. Пак чуваме за Таки, Пашата, Къро и пр. Някакъв лейтенант на Пашата в Добрич обикаля да купува гласове”, каза Мирчев, като заяви, че ще предостави сигнали на МВР.

Той е убеден, че МВР ще направи всичко възможно да противодейства на търговията с гласове, но ако прокуратурата не си свърши работата, на следващите избори ще е същото.

“Нищо няма да се промени без решителна реформа на прокуратурата и смяна на главния прокурор. И никога повече не трябва да се появяват аватари като този на Гешев на поста главен прокурор!”, категоричен е Ивайло Мирчев. Той напомни, че и хиляди доброволци са се включили в инициативата “Ти броиш”, за да опазят честността на вота на 2 април.

Попитан за коментар на скандала около доклада на финансовото министерство за състоянието на държавния бюджет, Мирчев определи като напълно безотговорни спекулациите относно курса лев - евро.

По думите му обаче става въпрос предимно за медийно и политическо преекспониране на един редовен доклад. Той призова Националната агенция по приходите да затегне режима си на работа, защото е налице по-ниска данъчна събираемост, а схемите по източване на ДДС започват да се завръщат.