Долната камара на италианския парламент одобри окончателно закона за забрана на употребата на лабораторно произведени храни и фуражи за животни, след като в четвъртък разгневени фермери се изправиха срещу група центристки депутати, които се противопоставиха на законопроекта.

Предложението, което вече беше одобрено от Сената на горната камара, беше прието със 159 гласа "за" срещу 53 "против", като се забранява използването, продажбата, вносът и износът на храни и фуражи "от клетъчни култури или тъкани, получени от гръбначни животни".

Фабриките, които нарушават тези правила, могат да бъдат глобени с до 150 000 евро и да бъдат затворени, а собствениците им могат да загубят правото си да получават публично финансиране за период до три години.

Предложението на министъра на земеделието Франческо Лолобриджида, близък сътрудник на министър-председателя Джорджа Мелони, се разглежда като част от по-широкия стремеж на дясната коалиция да защити традициите.

По време на дебатите в парламента избухна напрежение между демонстранти от земеделската лобистка група Coldiretti и двама депутати от опозицията, единият от които заяви, че председателят на лобистката група Еторе Прандини го е нападнал.

Прандини заяви пред АФП, че депутатите са провокирали фермерите с обидни плакати, и омаловажи конфронтацията.

Критиците на законопроекта твърдят, че производството на месо без отглеждане на животни ще ограничи емисиите на парникови газове и ще предостави възможност на потребителите, които биха оценили консумирането на продукт, който не включва клане.

Опозицията предупреди, че правителството рискува да наруши правилата на единния пазар на ЕС, като забрани едностранно продукта, в случай че блокът някога реши да направи лабораторните храни достъпни.