Малко градче в Тоскана е развълнувано, след като се твърди, че мостът, нарисуван на фона на най-известния портрет в света - "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи - принадлежи на града.

Италианският историк Силвано Винчети заяви, че без съмнение мостът Ромито ди Латерина в провинция Арецо е този, който Леонардо е нарисувал в селския пейзаж зад загадъчната Мона Лиза. 

Неговото твърдение ще сложи край на една мистерия, подхранвала безброй спорове през годините, пише The Guardian.

Леонардо рисува "Мона Лиза" във Флоренция в началото на XVI век, а самоличността на жената, изобразена на картината с маслени бои, за която се смята, че е Лиза дел Джокондо, е предизвикала толкова спекулации, колкото и далечният фон.

В миналото теориите са идентифицирали моста от картината като Понте Буриано, близо до Латерина, както и като Понте Боббио в северния италиански град Пиаченца.

Използвайки исторически документи и снимки от дрон, както и правейки сравнения между картината и снимки на района, Винчети казва, че това е "етруско-римският мост, Ромито".

"Най-показателният детайл е в броя на арките: мостът от картината на Леонардо е с четири арки, както и Ромито. Понте Буриано, от друга страна, има шест арки, а Понте Боббио - повече от шест", заявява историкът. 

От моста Ромито, който се е простирал над река Арно, сега е останала само една арка.

Между 1501 и 1503 г. мостът е бил "много натоварен и функциониращ", казва Винчети. Той допълни, че точно по това време Леонардо е бил в района на Вал д'Арно, първо на служба при Чезаре Борджия, кардинал от най-прочутата благородническа фамилия в ренесансова Италия, а след това при Пиеро Содерини, държавник от Флорентинската република.

Мостът осигурява пряк път, който съкращава пътуването между Арецо, Фиезоле и Флоренция с няколко часа. Винчети измерва ширината между бреговете на реката и установява, че четири арки със същия размер се вписват идеално в участъка.

Симона Нери, кмет на Латерина, казва, че теорията на Винчети е предизвикала голямо вълнение в градчето с малко над 3500 души. "Трябва да се опитаме да защитим това, което е останало от моста, за което ще са необходими средства", каза тя.