11 години търсен с червена бюлетина на Интерпол и осъден престъпник се оказа починал в дома си в Ресилово. Причината - неочакван инфаркт, а според свещеника на селото - от емоцията, че след толкова години видял близките си. Това е историята на Ангел Христов – Геле, един от двамата „Братя Галеви“. Осъдени престъпници, които малко преди да бъдат вкарани в затвора, избягаха.

Само две години преди присъдата им от 5 години да изгуби давност, Геле починал в дома си. Имение, със затъмнени стъкла, високи метални огради и дувари, устройства против подслушване и жива охрана. Всичко това в дупнишкото село Ресилово. Пълно с недостроени селски къщи, а в края му се издигат кулите на „Братя Галеви“.

Само преди 11 години отпред можеха да се видят бронираните им коли, както и постоянните гастроли на бизнесмени и политици, специални агенти от службите и дори бившия вътрешен министър Румен Петков.

Покрай смъртта на Геле, се оказа, че двамата вече новоизлюпени бизнесмени и отзовани барети, са били сътрудници на службите. Помагали им в борбата с наркотрафика. Това от няколко дни обясняват бивши шефове от високите етажи на МВР и ДАНС, които оправдават влизането на Христов в страната като „планирано“. Още повече, ако той били прекосил границата с Гърция, то не било незаконно, както пък каза преди ден вътрешният министър Демерджиев.

Именно той понесе и атаките, след като цяла Дупница е знаела за кончината на Геле още в събота на обяд, дори бил насрочен и час за опелото, разказаха пред BG VOICE хора от града. МВР обаче научава едва късно вечерта. Още по-голяма е изненадата, че тялото на Геле не е в дома му или в моргата, а вече се намирало в катафалка на гробищата.

Хронологията по официалните съобщения до момента показва следното:

Ангел Христов-Геле умира в дома си към 8 ч. сутринта в село Ресилово, според свидетелството за смърт. Семейството му се свързва с хората на Галеви в района и заедно с тях започва да организира погребението. Повикана е трупна линейка от частна клиника в Дупница. Лекар от клиниката установява смъртта му и пише свидетелство за смърт. От болницата отричат той да е починал в лечебното заведение. Най-вероятно е използван само техен лекар, който да установи смъртта с документ, с който имотите и офшорните сметки на Ангел Христов да бъдат разпределени между наследниците му. Болницата е обект на проверка, научи BG VOICE. Тя трябва да установи кой и как е издал документите за смъртта на Христов, и дали изобщо техен служител е бил повикан на мястото.

Около 11 часа в събота вече цяла Дупница знае за смъртта на Геле, това се говори на опелото на Задушница на местните гробища. Разбира се, че заедно с архиерейския наместник отец Паликарски, приятел и съратник на „Братя Галеви“, е уточнено опелото да бъде в централния катедрален храм на Дупница, точно след литургията за Петдесетница. Определен е час за опелото, неделя -13, 30 часа. За място на погребението е обсъдено да бъде до самата черква в Гробищния парк, защото Геле е един от най-големите дарители нае църквата, също и църковен настоятел и има право да бъде положен там, пише breaking.bg.

Хората на „Галеви“ откарват тялото на покойника в частна погребална агенция „Хеката“  и неин служител се заема с подготовката на погребението. Отива със свидетелството за смърт, подписано от лекар от частната клиника, при служителката по гражданско състояние на Гробищния парк Галина Палчева, за да бъде издаден смъртен акт, твърдят от разследващият сайт.

Палчева установява в Националната база данни, че името в документите е сгрешено. Служителят в траурната агенция се връща обратно с поправено свидетелство от лекаря и жената издава смъртен акт. Към момента не е ясно какъв документ за самоличност е приложен. Според информация в медиите е дадена лична карта на Ангел Христов, която е изтекла през 2018 година. Как тогава служителят е издал смъртен акт с невалиден документ за самоличност? От община Дупница се оправдават, че в Националната база данни нямало информация кой е издирван и кой не е.

В късния следобед в събота започват да излизат първите информации в медиите, че Геле е умрял в дома си. Което е голям скандал, защото той и Пламен Галев са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол с влезли в сила ефективни присъди от 2012 година.

Тогава МВР се задейства „по оперативни сигнали“, както пише в съобщенията от днес на ОДМВР-Кюстендил и РУ-МВР-Дупница. Какви се тези „оперативни сигнали“ „след дъжда качулка“, като целият град знае за смъртта на Христов, само полицията не знае, остава мистерия.

Към 3 часа през нощта полицаи събуждат собственика на траурната агенция и отиват да издирват трупа на Геле. Според публикация на „24 часа“ тялото е открито не в хладилна камера, както се изисква по закон, а в катафалка до гробищата. То е взето от полицията, натоварено на линейка и първо е откарано в моргата в Кюстендил.

По-късно по нареждане „отгоре“ е изпратено в столицата. Цяла нощ полицаи разнасят тялото на Геле от Дупница до Кюстендил, а после до София. Трагикомедията е пълна след като Демерджиев нарежда проверка на „Гранична полиция“ и ОДМВР-Кюстендил, която трябва да установи как издирваният Геле се е оказал в България, че и умрял на всичкото отгоре в дома си.

Установено е, че не е влязъл с редовни документи през граничен пункт или летище. Или поне на негово име.

Според неофициална информация издирваните „Братя Галеви“ се живеели основно в ЮАР, но през годините често са се прибирали в България, без никой да ги търси и безпокои. Как и защо, остава да покаже проверката на МВР.

Има слухове, че Пламен Галев също е в Ресилово, даже полицията в неделя бе хвърлена да го издирва. Твърди се, че той имал тежко заболяване и с много променен външен вид.