сн. „Ай Би таймс“

На 29 октомври в Исландия ще се състоят извънредни парламентарни избори. Те бяха обявени, след като премиерът Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка през пролетта. Досиетата от Панама го уличиха, че притежава милиони в офшорни сметки и това отприщи масови протести сред 300,000 население на Исландия. Гунлаугсон бе първата жертва на „Панама гейт".

За победа на предстоящите избори претендира създадената преди четири години Пиратска партия. Пиратите са убедени, че ще получат силна подкрепа. Те са начело на почти всички социологически проучвания през последната година.

Биргита Йонсдотир, поетеса, активистка на сайта „Уикилийкс", основава партията през 2012 г. след разпадането на Движението на гражданите, група за пряка демокрация, за депутатка от която е била избрана три години по-рано. „Тя търсеше себе си. Тя е бунтар и веднага й хрумна тази идея за Партия на пиратите, която веднага получи популярност", припомня Стефания Оскарсдотир, професор по политически науки в Университета на Рейкявик.

Разполагаща с изключително ограничени средства, новопоявилата се партия едва преминава 5-процентовата бариера на парламентарните избори през 2013 г. и има трима депутати в парламента. Оттогава насам тя опровергава прогнозите, които й предричаха съдбата на други протестни движения, повече или по-малко сериозни, породени от сътресенията след финансовата криза.

В Партията на пиратите се опитват да не се главозамайват от популярността и интереса на журналистите от цял свят, а да популяризират идеалите си. Прозрачност, пряка демокрация, борба с корупцията, независимост от бизнес средите, защита на правата на индивида са темите, вълнуващи „пиратите", които заявяват, че са скъсали със стария подход за правене на политика, с десница срещу левица и мнозинство срещу опозиция.

Както и всички останали „пирати", исландските предлагат в предизборната си програма пълна свобода и откритост. Основната част на политическата им програма, с която Пиратската партия на Исландия отива на изборите, е промяна на конституцията на страната, налагаща нормите на пряката демокрация при приемането на каквито и да било решения на национално ниво.

Казано по-простичко - по-голямата част от чиновниците ще бъдат уволнени, а всички въпроси в Исландия ще се решават непосредствено от жителите на страната чрез референдуми. Тези, на които страната не им е безразлична, ще получат „неограничени права" при управлението й. Гражданите дори ще могат сами да предлагат законопроекти. Тези от тях, които получат достатъчна подкрепа от обществото, ще бъдат подлагани на гласуване.

Освен това в програмата на пиратите се предлага пълна свобода на словото и правото без ограничение да се разпространява информация, ликвидиране на авторските права в интернет, декриминализирането на наркотиците, а също увеличаване данъците на малкия кръг невероятно богати исландци, контролиращи риболова и банковия сектор - местните "олигархични" икономически отрасли. Пиратите предлагат риболовът изцяло да се предаде под контрола на цялото население, тъй като този отрасъл се смята в Исландия за национално достояние - не само икономическо, но и социокултурно.

И, разбира се, пиратите възнамеряват напълно да отворят бюджета на страната и изобщо не смятат да влизат в Европейския съюз.

Засега Пиратската партия упорито е начело във всички допитвания до общественото мнение, като изпреварва консерваторите с четири процента. И ако всичко се случи, така както се надяват пиратите, скоро ще видим държава, която се управлява без чиновници и депутати. И нищо чудно да поискаме да се поучим от този опит...