Изглежда, че българите в САЩ и Канада са отвикнали да подават заявления за разкриване на секции, след като това ставаше автоматично на последните избори. С последните промени на законодателството това обаче е в миналото. Ако искате да гласувате за президент на България или за референдума, иницииран от Слави Трифонов, трябва да подадете заявление - по пощата или онлайн, до 11 октомври. Досега това са сторили по-малко от 250 души в САЩ и 80 в Канада. За разкриването на секция са нужни минимум от 60 валидни заявления.

  • В допълнение Изборният кодекс слага лимит на секциите в страни извън ЕС - до 35, което е с 11 по-малко за САЩ от предишните избори. Къде ще може да се гласува тук ще реши ЦИК по предложение на посланика Тихомир Стойчев. Той изпрати писмо до българските медии и организации в началото на седмицата с подробна информация за вота и поиска помощ както с подаването на заявления, така и с организацията на изборния процес - от осигуряване на помещения за секции до оборудване и техника като компютри и скенери. Посланик Стойчев изразява увереност, че с подкрепата на всички "ще успеем да организираме и проведем успешно на територията на САЩ предстоящите избори".
  • От генералното консулство в Чикаго съобщиха, че писмени заявления за разкриване на секции има в магазин "Малинчо" и в българските църкви. Може да ги попълните на място, а представител на консулството ще ги събере преди изтичането на крайния срок.
    Изборите са на 6 ноември, неделя, и гласуването за президент е задължително. Освен това ще може да гласувате и по трите въпроса на референдума:

    „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

    Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"