Законни ли са трафик камерите, които ни ловят, когато минаваме на червено? Този противоречив въпрос  най-вероятно ще намери своя отговор във Върховния съд на щата Илинойс. Светофарите в Чикаго имат най-много камери в цялата страна, а вероятно и в света. В своя пик те бяха 384, поставени на близо 200 пътни кръстовища. За последните 11 години глобите за превишена скорост и минаване на червен светофар донесоха повече от половин милиард долара приходи в бюджета.

 Днес гражданите оспорват легитимността на трафик камерите, а делото, което има за цел прекратяване на тяхното използване, вече стигна до Върховния съд на щата. Апелативният съд се съгласи със съдилищата от по-ниска инстанция, защото според тях става въпрос само за снимка на пътното нарушение.

Марк Уолъс от организацията за премахване на трафик камерите Citizens To Abolish Red Light Cameras настоява, че в действителност това е видео запис, а по    закон пътно нарушение може да отчете само полицай. Вече година и половина организацията на Уолъс настоява, че тези камери противоречат на закона, защото глобата пристига на името на собственика на автомобила, а не на този, който е шофирал. "При пътно нарушение полицаят трябва да посочи нарушителя в акта, а не собственика на колата", обяснява Уолъс. Това означава, че ако заемете колата си на приятел и камерите заснемат пътно нарушение, глоба ще получите вие, а не шофьорът.

Пример за това, че законът не важи еднакво за всички, е случаят с автомобилите на кмета на Чикаго Рам Емануел, които профучаха с повече от 10 мили над разрешената скорост на червен светофар. "Автомобилите на кмета бяха заснети, че минават на червено и бяха хванати от камерите за скорост" - обяснява за двойния стандарт Уолъс. "Глобите стигнаха $1,700, но остават извън съдебната система. Кметът, понеже е кметът на Чикаго, в много от тези инциденти не е бил в колата и глобите са заличени."

Голяма част от българите в Чикаго също са скептично настроени. Хари Ускиян, който е шофьор на лимузина повече от 15 години, е на мнение, че сега нарушенията са дори още повече. "Мисля, че тези камери не са най-правилното решение за хората, които живеят в Чикаго - допълва г-н Ускиян. - От една страна, помагат за движението и трафика, но от друга - мисля, че повече е направено за пари."

Освен това трафик камери има само в осем общини, а не в целия щат. Марк Уолъс дори смята, че те са неправомерно разпределени. "Близо 86% от афроамериканците влизат в тези осем общини, в които има камери" - аргументира се Уолъс. Организацията Citizens To Abolish Red Light Cameras още твърди, че властите са започнали да използват камерите, без да имат разрешение за това. "Според щатски закон има нарушение, защото градът, без да има право, въвежда камерите през 2003 г.", обяснява Уолъс.

В своята предизборна кампания кметът Рам Емануел обеща да се отворят хиляда полицейски работни места. На това се надява и организацията на Уолъс - камерите по пътищата да бъдат премахнати, а кметът да спази обещанието си и да бъдат наети още полицаи, които да следят за пътни нарушения.

 На 12 юли в даунтаун Чикаго се организира масова демонстрация на гражданите, които са против използването на трафик камери. Все още не е ясно какво ше постанови Върховният съд, но решението се очаква в близките 2-3 месеца. Междувременно много шофьори се надяват законът да е на тяхна страна и всички платени глоби след 2003 г. да им бъдат възстановени.