Секцията до магазин "Малинчо" в Дес Плейнс събира най-много гласуващи на поселдните няколко вота

Българските дипломати в САЩ са поискали от ЦИК разкриването на 35 секции за предстоящите избори за президент и референдум на 6 ноември, нуачи BG VOICE. Крайният срок за подаване на заявления приключи в 5 РМ ЕТ/4с във вторник. Малко след това данните са били обобщени и исканията пратени от четиримата ни генерални консули в САЩ до ЦИК. В Канада вероятно ще има 6 секции.

Според последните промени в Изборния кодекс за разкриването на секция се изискват 60 подадени заявления за гласуване извън страната. Автоматично секции не се разкриват, както беше на последните няколко вота, а в страна извън Европейския съюз могат да бъдат разкрити максимално 35 секции. На последните избори тук можеше да се гласува на 46 места.

Кампанията по подаване на заявления в САЩ започна бавно и тромаво и с вял интерес. Така остана и до края. Според сайта на ЦИК до крайния срок в САЩ са били подадени общо 2,842 заявления, а в Канада едва 490. Една от причините вероятно е, че сънародниците ни тук са изгубили навика да попълват заявления заради автоматичното разкриване на секции през последните години. А за първи път ЦИК направи това лесно чрез онлайн форма на техния сайт. "На фона на голямата българска общност в Чикаго и в района нямаме тази избирателна активност в момента да се заявят желания за откриване на секции, каквито всички ние сме предполагали или очаквали", коментира в интервю за BG VOICE и новият генерален консул в Чикаго Иван Анчев (цялото интервю на страници 22-23).

В Чикаго вероятно ще има 3 секции - една в генералното консулство и 2 в Дес Плейнс - до магазин "Малинчо" и в църквата "Света София". Дали обаче това ще стане, зависи от решението на ЦИК. Изборният кодекс казва, че за разкриването на две места за гласуване в едно и също населено място се изискват 60 заявления за първа и още 500 за втора секция. В Дес Плейнс общият брой на събраните заявления е наполовина. Генералният консул обаче е настоял в предложението си до ЦИК тези две секции да бъдат разкрити, а посланикът го е подкрепил.

Подобна е ситуацията и в Куинс, Ню Йорк. В големия квартал живеят хиляди българи, които трябва да отидат до консулството ни в ъптаун Манхатън. Те събраха повече от 60 заявления, но технически Куинс се води част от Ню Йорк и не е отделна административна единица (Дес Плейнс например е отделен град от Чикаго). Затова и там пак би важало правилото за 60 плюс 500 заявления за втора секция.

В последния момент по пощата са дошли достатъчен брой заявления за гласуване от Сейнт Питърсбърг , Флорида, Лас Вегас и Детройт. Пет заявления не са достигнали на Сейнт Пол, Минесота, до заветната бройка от 60.

За първи път секции ще има в Ричмънт, Вирджиния, и Сан Антонио, Тексас. "В нашия консулски окръг сме първенци - 10 изборни секции", похвали се във Facebook пък генералният ни консул в Лос Анджелис Веселин Вълчев.

Начинът, по който се събраха заявленията обаче, сваля голямо бреме от новия ни посланик в САЩ  Тихомир Стойчев. Ако бяха събрани заявления за повече от 35 секции, той трябваше да реши кои градове и места да препоръча на ЦИК за разкриване на секции и кои не. Това вероятно щеше да създаде вълна от протести на българи, които да се чувстват ощетени. Подобна е ситуацията във Великобритания.

ЦИК трябва да обяви финалния брой на местата за гласуване в чужбина на 15 октомври.

ПРЕДЛОЖЕНИ СЕКЦИИ ДО ЦИК

САЩ
1. Atlanta, GA
2. Cincinnati, OH
3. Concord, CA
4. Denver, CO
5. Chicago (ГК)
6. Des Plaines, IL (до "Малинчо")
7. Des Plaines, IL  (БПЦ "Света София")
8. Irvine, CA
9. Sacramento, CA
10. San Diego, CA
11. Sunnyvale, CA
12. Los Angeles, CA (ГК)
13. San Francisco, CA
14. Jacksonville, FL
15. Naples, FL
16. Ft. Lauderdale, FL
17. Orlando, FL
18. St Petersburg, FL
19. Las Vegas, NV
20. New York (ГК)
21. New York (Rego Park, Queens)
22. New York (ПП към ООН)
23. Linden, NJ
24. Philadelphia, PA
25. Phoenix AZ
26. San Antonio, TХ
27. Dallas, TX
28. Houston, TX
29. Washington, D.C. (посолството)
30. Boston, MA
31. Detroit, MI
32. Norwalk, CN
33. Pittsburgh, PA
34. Richmond, VA
35. Seattle, WA
КАНАДА
1. 6767 Cote des Neiges, # 693.3, Montréal
2. Vancouver
3. Българска православна църква „Св. Иван Рилски", #1191 ул. „Сове"
4. Калгари
5. Отава (П)
6. Торонто (ГК)