Григор с титлата си от Акапулко, Мексико

В интервюто са използвани въпроси и на други медии

Какво означаваше за теб победата в Акапулко?

- Очевидно бе велика седмица за мен и съм изключително щастлив, че победих. Това тук е нов турнир, ново приключение. Всичко е под контрол засега и играя добър тенис. Смятам, че това е най-важното за мен в момента. 

 

Беше ли изнендан от факта, че победи трима силни играчи и че беше по-добрият? Положи ли някакви по-специални физически или психически усилия?

- Не бях изненадан, защото бях подготвен физически и психически да печеля всеки мач. Естествено срещите бяха тежки - няма да крия това, но се чувствах добре и от факта, че бях работил много по подготовката. Харесаха ми условията там и просто се наслаждавах на турнира. В същото време смятам, че в Акапулко изиграх най-добрия си тенис досега в кариерата. Естествено победата над Анди Мъри на полуфинала бе голяма за мен, но пак казвам - това не бе нещо, което не съм очаквал. Целта ми винаги, когато изляза на корта, е да побеждавам, а не само да дам най-доброто от себе си. В същото време нямаше да съм разочарован, ако бях загубил този мач, като се имат предвид условията, с които се сблъсках, и късните мачове, които трябваше да играя.

Промениха ли се очакванията ти към самия теб през последните няколко седмици?

- Очаквам все повече и повече от себе си с всеки следващ мач. Самият аз искам да се справям добре. Искам да играя добре и да правя добри удари. Все още търся тези неща. Добре ще е, ако побеждавам като в онези мачове. Все още не съм дал 100% от себе си. Но, както казах, има все още много работа да се свърши и следващите няколко седмици са добър повод за това. Просто се вълнувам с всяко излизане на корта и играя своя тенис.

Успя ли да намериш пътеводната светлина, която преди ти е убягвала?

- Преди не бях психически подготвен и аз самият го осъзнавах. Имах проблеми със затварянето на мачовете или пък падах, когато не трябваше, да падам. Просто имаше куп детайли, които вече успявам са изгладя. Вярвам в играта си, но смятам, че понякога трябва да обръщам внимание на нещата в мащаб и всъщност, когато имам време, трябва да седна и да го обсъдя с треньора си. 

Какво знаеш за тениса в България в момента?

- Добър въпрос. Напуснах България още като малък и смятам, че не съм в позиция да говоря за това какво се случва там, но това, което чувам, е, че тенис клубовете са пълни с играчи в момента. Очевидно много деца са заинтригувани от този спорт. С моите успехи и тези на Цветана Пиронкова донасяме доста за тениса на страната, предполагам. Не знам как ще е в бъдеще, защото не съм имал възможност да наблюдавам. Надявам се обаче скоро да се пребера вкъщи и да си поотдъхна. В същото време да видя какво се случва там. 

Познаваш ли някои от сестрите Малееви?

- Познавам ги изключително добре. Те ми помогнаха изключително, когато бях на 12 г. Свалям им шапка за това, което са направили и постигнали през годините. За българските стандарти това е много яко.

Наскоро Мария Шарапова направи изказване, че мъжете също трябвало да играят 2 от 3 на срещите от Големия шлем, ти какво смяташ по въпроса?

- Смятам, че всички трябва да гласуваме по въпроса! Не знам! Винаги ще има хора, които са „за", и такива, които са „против". Предполагам, че ще разберем някой ден. Аз лично нямам проблем да играя и 2 от 3, и 3 от 5, но всеки играч е различен.

Чувстваш ли се готов да говориш за Мария Шарапова на пресконференции? Тя, изглежда, вече е склонна да говори за теб.

- Защо? Да не би да е казала нещо? (смее се - б.а.) Предпочитам да пазя личния си живот от медиите. Но зависи от въпроса. Питай и аз ще преценя дали да ти отговоря.

Какво ти каза Роджър Федерер по време на тренировката ви преди няколко дни? Даде ли ти някакъв съвет?

- Ние просто тренирахме. Разбира се, говорихме си, но все още не сме на ниво, на което той да ми дава съвети. Просто се забавлявахме, докато загрявахме, и обсъдихме малко ракетите. Освен това аз имам двама треньори в лицето на Щефан Едберг и Роджър Рашид, с които шега не бива. Нещата като цяло са сериозни, когато съм на корта с тях.

Какво смята Федерер по повода, че сега те наричат Бебето Фед?

- Така и не сме говорили за това, но и аз предпочитам да го оставим така.