Стефан Гамизов

Москва се опитва да окупира финансовата система чрез покупката на Корпоративна търговска банка (КТБ), за да предопредели политиката след изборите. ГЕРБ трябва да застанат челно и мощно срещу Доган и Пеевски, казва лидерът на Гражданска лига на България Стефан Гамизов, който е известен с политическите си коментари в българските медии

Г-н Гамизов, преди 20 дни предрекохте, че трима държавни служители ще срутят банковата система на България и ще предизвикат крах. Това  вече се случи, кой има полза от този хаос след кризата в КТБ?

- Ясно предупредих какво ще се случи и то се случи. Делян Пеевски, Цветлин Йовчев (министърът на вътрешните работи - б.р.) и Сотир Цацаров (главният прокурор - б.р.) разчистиха на Москва, своите и на ДПС сметки, както и осъществиха наказателна акция. Катастрофата в КТБ стана, защото Цветан Василев реши да се подчини пред санкциите и заплахата за въвеждане на нови за всеки работещ със, за или финансиращ ,,Южен поток" и Генади Тимченко. Имам много дълъг личен опит на преследване и дискредитиране с всякакви средства и насилие от структурите, свързани и управлявани през годините от Цветлин Йовчев, и мога спокойно да кажа, че той е най-важният заразоносител и преносител на интересите на руската диктатура в България. Това е човекът, който съществува само за да ги защитава и да предотвратява легитимно законово действие срещу тях. От години повтарям, без да спирам, че българските служби за сигурност са придатък на въведения от мен термин ,,енергийна мафия" и нищо друго. Най-уплашени и стреснати от всичко случващо се трябва да са въвелите санкции срещу режима на Путин, защото очевидно не могат да предпазят от насилие тези, които се подчиняват на тях. Или може би могат? Нека да видим какво ще се случи в месеците напред. Може би това падане на маските е много добро. Сега всеки знае кои и какви интереси защитава. Дори Симеон Дянков най-после ,,лъсна" в скритата си роля на руски продажник и сега го гледаме на ,,хранилка" при Путин, назначен за надзорник в най-важната руска държавна банка. Колко хора си спомнят, че от първия му ден като министър на финансите обясних, че слугува не на български интереси и ще угажда на руснаците? А другите, които той ,,закриляше" в правителството на ГЕРБ, като Трайчо Трайков? Късата памет е директен път към циклично повтарящи се трагедии!

Може ли да се разклати валутният борд?

- Да! Това е финалното усилие за ,,изчистване" на лошите кредите на олигархията в България. Спомняте ли си, че и този термин се въведе от мен? Направих го в студиото на bТВ през 2008 година и на другия ден като ужилен Георги Първанов отиде в същото студио да обяснява в ролята на действащ президент, че олигарси и олигархични кръгове в България няма! Това е ключов момент в българската история. Бойко Борисов ще трябва да избере между олигархията и българската нация.

Има предположения, че руската ВТБ ще закупи банката на Цветан Василев. Можем ли да твърдим, че енергетиката ще поеме посоката на изток и към Москва?

- БНБ ни го съобщи, без съмнение това е важна цел на диктатурата в Москва. С овладяването на КТБ руската диктатура ще контролира напълно енергетиката, ще ,,прескочи" санкциите на ЕС и САЩ, ще осигури плацдарм за финансиране на ,,Южен поток" и ,,Белене" с парите на българите и накрая ще превърне КТБ в икономическа ,,бухалка" за българските патриоти и политики, които работят за европейска независима България. Нали не сте забравили, че в КТБ има 7 милиарда лева български пари? Няма по-перверзно нещо от това да накараш жертвата сама да си плати екзекуцията. Ясно казах в частен разговор с ГЕРБ, че е тяхна отговорност да не го допуснат.

Една версия съществува в обществото, която се споделя от много банкери. Цветан Василев е бил толкова рекетиран от Доган и обръчите от фирмите, които са притискали банката му години наред, че е решил да изскочи от блатото. Мнозина твърдят, че отмъщението на ДПС е да съсипят бизнеса на Цветан Василев?

- Казах ви какво ни очаква, ако не работим срещу тази кална руска и българска криминална вълна, заляла българската държавност. Доган с Пеевски сега ще се опитат да дадат многомилиарден подкуп на Запад под формата на проекти на западни фирми, за да се спасят от репресия за участие в този руски заговор срещу България и съюзниците й.

Подготвяното убийство на Пеевски ще се изучава в учебниците може би като пример за поръчка в прокуратурата. ,,Успелият на 33" ли е човекът, който има цялата власт в държавата?

- Това не е поръчка, а демонстрация на силата на диктатурата на корупцията и организираната престъпност в достлук с диктаторски режим в чужда вражеска държава. Нарича се национално предателство и е описано в НК в първата му глава. Пеевски и Доган контролират съдебната власт и службите за сигурност, а руснаците почти напълно - парите ни. Пак ще кажа, че ГЕРБ носят пълната отговорност да възстановят законовия ред в България. Не искам дори да си представям, че в ГЕРБ биха се съюзили с Пеевски и Доган за постигане на дребни лични цели и отмъщение, защото Цветан Василев има лична вражда с Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова, видно от всичко случило се. Не си го представям и не го вярвам! Хората трябва да накажат Доган и Пеевски, както и всички, които им служат! Само тогава може да има нормална държава и общество. След спечелването на изборите, за трети път го казвам, ГЕРБ трябва да възстановят функционирането на държавата и да бъдат отстранени от всяка нейна институция работещите за всичко мръсно и престъпно, което описах дотук. Налага се да преосновем българската държавност. Никакви тънки лични сметки не могат да стоят на пътя на това! От 30% за ГЕРБ на изборите преди няколко седмици и сгромолясване до 15%, колкото за комунистите, е една крачка. Българите поумняха и внимателно наблюдават какво се случва! ГЕРБ трябва да застанат челно и мощно срещу Доган и Пеевски със силата, дадена им от българските граждани на избори! Нищо друго няма да бъде прието от българите! Да се надяваме, че ГЕРБ ще имат пълно мнозинство, а ако нямат, че ще може да формират правителство без зависимости в стил ,,Дянков и компания" или ,,Доган и Пеевски".

Каква е всъщност перспективата пред идващите избори? Някой да разклати финансовата система ли?

- Не е някой, а Москва и престъпниците с ,,бели якички" в България, както работещите за тях в българските институции. Очаквам и вярвам, че тези, които спечелят изборите, ще запретнат ръкави и ще работят в съгласие с гражданите на България, за да се сложи край на този кошмар. Дали допускам друг сценарий? Да! Москва и слугите й в България са толкова силни и брутални, че може и да успеят да сложат на колене ГЕРБ с невъобразими заплахи за насилие, както и с тайни договорки и политическа търговия със западните държави. Но това би бил катастрофичен сценарий. От първите назначения в новото правителство ще разберем какво се случва. Първата индикация ще бъде дали ще има хора в правителството, свързани в близко или по-далечно минало с Дянков и кръговете, които го назначиха в първия кабинет на Бойко Борисов. Втората индикация ще бъде какво се случва с Доган, Пеевски, Цветлин Йовчев и съдебната реформа, ако има такава.

Ива Оприкова