Индийският министър-председател Нарендра Моди, председател на Г-20 на водещите световни икономики, ще бъде домакин на втората за годината среща на върха на Г-20 във виртуален формат на 22 ноември. Два месеца след първата среща на върха, която се проведе в Ню Делхи във формат "лице в лице", Индия, която има стратегически отношения както със Запада, така и с Русия, се опитва да деполитизира работата на Г-20 на фона на украинската и близкоизточната криза, като се съсредоточи върху проблемите на световната икономика.

Както обясняват дипломатически източници в Ню Делхи пред медиите, участието във втората среща на върха на Г-20 на руския президент Владимир Путин, който по-рано не отиде в индийската столица, за да не създава, по думите му, "проблеми на приятелите", дава на Индия възможност да завърши годината на своето лидерство в Г-20 с опит да създаде мост между противоречивите лагери в световната политика.

Втората за годината среща на върха на Г-20, която ще се проведе седмица преди изтичането на индийското председателство на Г-20 на 1 декември, ще бъде геополитическото ноу-хау на министър-председателя Нарендра Моди и първият случай в историята на Г-20, когато в рамките на една година ще се проведат две срещи на нейните лидери.

Според говорителя на индийското външно министерство Ариндам Багчи покани за виртуалната среща на върха на Г-20 са изпратени до всички нейни членове и до държавите, участвали в срещата на върха на Г-20, проведена в Ню Делхи на 9-10 септември. Според индийския дипломат, въпреки че организаторите се надяват да проведат втората среща на върха на Г-20 с максимално представителство на световните сили и страните от глобалния Юг, "на срещите на върха участниците понякога не могат да присъстват лично по различни причини".

Решението да не се провежда само една среща на върха на Г-20 в годината на индийското председателство на Г-20 беше оповестено веднага след приключването на срещата през септември, която се проведе под мотото "Една земя, едно семейство, едно бъдеще".

На срещата бяха поканени лидерите на страните от Г-20 и на девет други държави - Бангладеш, Египет, Нигерия, Нидерландия, Оман, Сингапур, Испания, ОАЕ и Мавриций. Индийските организатори очакваха, че руският президент Владимир Путин ще вземе участие в срещата на върха на Г-20, но в крайна сметка Москва беше представена от руския външен министър Сергей Лавров.

В резултат на срещата на върха на Г-20 през септември беше приета декларация, в която подробно са описани основните проблеми на съвременния свят - от продоволствената сигурност и замърсяването на околната среда до реформата на СТО и международните финансови институции.