Aпелативният съд в Ню Орлеанс отхвърли молбата на президентската администрация да преразгледа блокираните имиграционни укази на Обама. Решението, мотивирано в 70 страници, потвърди решението на съдия Хенън от Тексас за спиране на програмите DACA и DAPA, в които близо 5 милиона имигранти щяха да бъдат спасени от депортация, а голяма част от тях щяха да получат разрешителни за работа. В документа на втора инстанция се казва, че съдията от Тексас не е превишил правомощията си, като е спрял програмите. Делото започна по инициатива на републиканските губернатори на 26 щата, които се обявиха против едноличните действия на президента по имиграционния въопрос. От администрацията на Обама казаха, че ще обжалват и това решение. "Продължаваме да вярваме силно в юридическата сила на нашите аргументи, които правим от година - колко важно е да дадем на властите правото да имплементират нашите имиграционни закони по начин, по който те се фокусират върху тези хора, които са истинската заплаха за националната сигурност и отделните общности", заяви Джош Ърнест, говорител на Белия дом. Президентът Обама вече обяви, че ще посвети последната година от мандата си именно на имиграционната реформа. "Това е нещото, върху което ще съм съсредоточен през последната ми година в Белия дом. Върху това ще работя и след като напусна кабинета си." Обжалването на трета инстанция ще е пред Върховния съд на Съединените щати. Ако съда реши да изслуша и двете страни по случая, делото ще продължи поне до лятото на 2016-а - точно когато кампанията за Белия дом ще бъде в разгара си.

През ноември 2014 година президентът Барак Обама обяви укази, с които отложи  депортациите чрез т.нар. deferred action за родителите на деца, американски граждани и постоянни жители. В момента с такава програма имиграционните не екстрадират децата, доведени в САЩ като малки. Вероятно условието ще е те да са били в страната поне 10 години, което прави около 2,5 милиона души без статут. Ако срокът е 5 години, то тогава от новата програма ще могат да се възползват 3,3 милиона души от близо 11-те милиона, които нямат документи. Освен че вече няма да живеят в постоянен стрес от предстояща раздяла със семействата си, тези хора ще могат да получат и разрешително за работа. Възможно е към този списък с хора президентът да добави и родителите на тези деца, дошли в САЩ като малки. Те вече се радват на такъв „имунитет" срещу депортации с предишен указ. Това са още около 1 милион души. Приоритет за депортиране ще са хора с криминално минало.

Действията на президента чрез укази нямат силата на закон и могат да бъде отменени по всяко време от следващия президент.