Барак Обама и Джон Бейнър поддържат добро поведение пред камерите, но имат тотално различни разбирания за нов имиграционен закон

Имиграционна реформа няма да има до края на годината. Въпреки стотиците протести в цялата страна, на които присъстваха хиляди американски граждани, а не само имигранти без документи, надеждата за 11 милиона души да придобият дори и временен статут в  САЩ е мъртва.

Проблемът е в лидера на Републиканската партия Джон Бейнър. Според конституцията на страната председателят на Камарата на представителите е човекът, от когото зависи дали един законопроект ще се гласува в долната камара на Конгреса. Кой какво иска и какво му казва няма никакво значение. Законът си е закон. Останалото са политически игри.

В края на миналата седмица Бейнър беше категоричен, че няма никакво намерение да обръща внимание на имиграционната реформа до края на годината. Не възнамерява изобщо някога да обсъжда и законопроекта, който беше приет през юни в Сената. Този, който включва увеличение на работните визи, плащане на данъци със задна дата и глоба, временни визи за хората без статут, последвани от 5-годишна зелена карта и паспорт след 13 години чакане.

Бейнър помоли да не го разбираме погрешно. Той иска да има нов закон, според който хора могат да идват, да работят и да получат зелена карта. Но иска „в него да има смисъл". Засега с това той има предвид по-засилена охрана на границата с Мексико.

Политолозите твърдят, че нова имиграционна реформа, особено такава, която Демократичната партия е иницирала, няма да е в тяхна полза. Както професорът по политически науки от Roosevelt University Робърт Фрийдмен казва: „[Бейнър] е избран да не гласува имиграционната реформа."

Анкетни проучвания показват, че дори и републиканците да приемат такъв закон, младото поколение и латиноамериканците пак ще гласуват за демократите. Това означава, че републиканците са в задъдена улица и че ако приемат реформа, ще загубят и част от сегашните си привърженици, които са гласували за тях с цел да не дават гражданство на хората, които са нарушили закона на страната им. Същите анкетни проучвания показват, че броят на хора с подобно мислене намалява, но недостатъчно. Над 60 процента от гражданите на 29 щата искат да има имиграционна реформа.

Сега републиканците казват, че може би след Нова година ще обсъдят различни текстове, които да адресират проблема с хората без статут. Не уточняват кога, но може да се предположи, че това няма да стане до март. През февруари конгресмените ще се съсредоточат върху станалата дежурна война как да намалят кредитния дълг на федералното правителство. Този спор отложи дебатите през  миналия месец, а решението му е временно. Накратко - законодателите решиха да се споразумеят за няколко месеца и през февруари най-вероятно ще слушаме това, което слушахме и през есента.

2014-а е година на междинните избори. В такова време дори и напрежението, което неправителкствени организации налагат сега с множество протести, няма да помогне. Има едно нещо, което ще измести всяка гореща тема, когато има избори - икономиката.

Шансът на демократите е да продължават да твърдят, че имиграционната реформа е добра за икономиката. Повече имигранти с документи означава повече платени данъци. Точно това Барак Обама повторя от миналия месец, но добави саркастично, че „само защото нещо има логика, е добро за икономиката, Америка иска, различни бизнеси и неправителствени организации подкрепят, очевидно не означава, че трябва да е закон".

След като месеци наред повтаря, че трябва да има цялостна имиграционна реформа, във вторник Обама каза, че е съгласен такава да се обсъди и одобри под формата на няколко различни текста. С това отдавна са съгласни и няколко законодатели от Демократичната партия. Един от най-големите привърженици е конгресменът Луис Гутиерез от Илинойс. Неговият говорител Дъглас Ривлин каза пред BiT Новините няколко пъти, че Гутиерез не се надява на един имиграционен закон, а по-скоро на няколко и че одобрява такова решение, ако в края на краищата означава, че 11-те милиона души, които са нелегално в момента в САЩ, ще могат да дишат спокойно, че няма утре да ги депортират и разделят със семействата им. Именно за това той приветства изказването на Обама имиграционна реформа да бъде приета на части.

Надеждата умира последна. Тя вече не съществува за нов закон до края на 2013-а. Отложи се за някога през 2014-а. И така вече няколко пъти. Като нищо на републиканците може да отнеме повече от две загубени президентски кампании, за да осъзнаят, че без вота на имигранта те бавно убиват Голямата Стара Партия (GOP - the Grand Old Party).