На тридневен семинар край заледените води на Чесапийк бей в Чериленд лидерите на републиканската партия карат колегите си да обсъждат една доста хлъзгава тема - имиграционната реформа. Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър дори го определи като „политически футбол". Според него е време партията да реши този въпрос.

На две страници те описаха своите принципи за имиграционна реформа, които в даден момент ще дадат легален статут за 11-те милиона без документи,  но не и път към гражданство - каквито миналата година одобриха колегите им в Сената.

Все пак някои от тях ще могат после да се квалифицират за зелена карта по сега съществуващите правила - чрез работодател или брак. „Нeка да узаконим хората, но без амнистия или някакъв специален път към [гражданство]", заяви конгресменът Пол Райън, една от звездите в партията.

Всичко това ще бъде описано в серия от закони, а не в един голям нормативен акт, какъвто вече гласуваха в Сената.

Но преди всичко това да стане възможно, ще трябва да бъде изпълнена цяла серия от условия основно около сигурността по границите.

„Първо трябва да подсигурим границата. Трябва да имаме вътрешни системи за сигурност като система за проверяване статуса на работниците и система за следене на визите - казва още Райън. - Тези неща трябва да са узаконени и приложени на практика, преди другата част от закона да влезе в действие."

Това означава, че ще има нулева толерантност към хората, пресекли границата нелегално или пресрочили своите визи. За да се случи това, е необходима и по-добра програма, която да следи кога хората влизат и излизат от страната. Така посетителите, нарушили закона, ще бъдат идентифицирани и проследени. За републиканците е важно и т.нар. програма "Е-verify" да бъде приложена изцяло, т.е. всяка компания да проверява по електронен път статута на всеки кандидат за работа.

И въпреки  всички тези условия (по-известни като "triggers"), преди нелегалните да получат статут, лидерите на републикланците срещат сериозна опозиция вътре в партията. Мнозина там въобще не са съгласни с този тип политика, която определят като амнистия. „Ако сега решим някой, който е в страната нелегално, може да прескочи някой, който чака на линията - това създава проблем за хората, които играят по правилата и идват тук легално", казва конгресменът от Луизиана Стив Скаличе.

Източници от партията споделят, че има по-голяма опозиция срещу реформата в тази година на междинни избори, отколкото лидерите са очаквали. Републиканците искат да останат единни в основната си атака срещу демократите - Обамакеър.

Но има и други, които смятат, че това е политическо късогледство. „Не бива да губим следващите 8 месеца и да отказваме да работим по този проблем" според конгресмена от Илинойс Арон Шок.

Междувременно Барак Обама и Белият дом избягват директен отговор дали липсата на път към гражданство в проекта на републиканците е проблем за тях. „Ако председателят на камарата предложи нещо, което казва, че хората няма да бъда депортирани, че семейства няма да бъда разделяни, че може да привличаме млади, умни студенти с техните умения или да стартират бизнес тук и после да имат възможност да участват в нормалния процес за гражданство, аз не съм сигурен колко голяма е разликата с нас", заяви в интервю за CNN Барак Обама.

А само доскоро въпросът с гражданството беше най-важният за демократите.... Въпрос на политика.