Мазнините играят важна роля в здравословната диета и са необходими за много от процесите в нашия организъм. Но самата дума ,,мазнини" е станала нарицателна за напълняване, калории и сланини. Малцина обаче знаят, че има и мазнини, които не само са полезни, но и от тях не се дебелее. Кокосовите продукти например предлагат множество ползи за здравето, а кокосовото масло може да се използва за готвене или да се добавя към шейкове, овесени ядки и редица рецепти. То има антимикробни, антибактериални и противоракови свойства. Подобрява храносмилането, усвояването на хранителните вещества и здравето на дебелото черво. Има благотворно действие за сърдечно-съдовото здраве и помага при диабет тип 2. Кокосовото масло стимулира дейността на бъбреците и здравето на черния дроб и поддържа имунната система. То е от полза за метаболизма, за повишаване на енергията и за регулиране на теглото. Кокосовото масло имаше лоша репутация за известно време най-вече заради съдържащите се в него наситени мазнини, за които неведнъж сме предупреждавани. Въпреки това наситените мазнини в кокосовото масло са различни от тези в животинските продукти. Мастните киселини в кокосовото масло са средно верижни триглицериди, които лесно се метаболизират и се използват като енергия от организма. Изследванията показват, че тези мастни киселини може да засилят вашия метаболизъм, да стимулират отслабването и да увеличат нивото на HDL - добрия холестерол в тялото.

Ядките са приятели на вашата диета за отслабване и са заредени с голямо количество невероятни хранителни качества, здравословни мазнини и протеини. Те са един от най-добрите източници на алфа линоленова киселина, вид омега-3 с приятелски за сърцето качества. Омега-3 мастните киселини предлагат многобройни ползи за здравето - от понижаване на холестерола до профилактика на заболяванията. Те също са богати на L-аргинин, аминокиселина, за която е доказано, че стимулира имунните функции и подпомага заздравяването на рани и сърдечно-съдовото здраве, като подобрява функцията на кръвоносните съдове. Освен това ядките съдържат разтворими фибри и витамин Е. Фибрите спомагат за по-ниски нива на холестерол и глюкоза, докато витамин Е е мощен антиоксидант. Витамин Е е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система, за здрава кожа, както и за възстановяването на ДНК.

Авокадото е фантастичен плод с много хранителни предимства. То е отличен източник на глутатион, който е мощен антиоксидант, подпомагащ прочистването и предпазването на тялото чрез детоксикация, премахване на тежките метали и борба със свободните радикали. Глутатионът помага за поддържането на здрава имунна система и забавя процесите на стареене. Авокадото е богато на фолиева киселина, която доказано намалява честотата на сърдечно-съдовите заболявания и инсулта. От плодовете той е най-добрият източник на витамин Е, който предпазва от много болести и помага за поддържане на цялостното здраве. Не само че самото авокадо е снабдено с редица хранителни вещества, но проучванията показват, че определени хранителни вещества се усвояват по-добре, когато се приемат съвместно с авокадо. Насладете се на авокадото върху сандвича, в салатата, в смутито и др.

Семената, подобно на ядките, съдържат редица здравословни свойства за сърдечното здраве. Те са снабдени с полезни фибри, омега-3 мастни киселини и протеини. Семената предлагат стимулиращи доброто здраве минерали като магнезий, селен и цинк. Някои от най-важните семена, които да включите към диетата си, са лененото семе, чиа, тиквени семки и слънчоглед. Чиа семената се считат за супер храна поради изключително високото си съдържание на хранителните вещества. Те са богати на омега-3 мастни киселини дори повече от лененото семе. Плюс това те са заредени с мощни антиоксиданти, фибри, магнезий, фосфор, манган, мед, желязо и цинк.Семената могат да се консумират по много начини. Те са страхотни в шейкове, печени изделия, хранителни барчета, салати, мюсли, кисело мляко и други храни.

Зехтинът е здравословна мазнина, която може да се използва при сотиране, печене и като салатен дресинг. Това фантастично масло е богато на мононенаситени мазнини и антиоксиданти като хлорофил, каротиноиди и витамин E. Зехтинът е чудесен за намаляване на кръвното налягане, предотвратяване на рак, при диабет и намаляване сериозността на състояния на астма и артрит. В действителност включването на зехтин във вашата диета може да ви помогне за поддържане на по-ниско и здравословно тегло.