сн. yimg.com

Само в рамките на седмица три самолетни катастрофи със стотици жертви от всички сфери на обществото разтърсиха света. На 17 юли ,,Боинг 777" с 298 пътници на борда бе свален в небето над Украйна. Само няколко дни по-късно - на 23 юли, аварийно кацане на пътнически самолет на тайванската авиокомпания ,,Транс Ейжа еръуейз" взема 48 жертви, а десет са ранени. Ден по-късно светът е разтърсен от нова авиокатастрофа - самолет на Алжирските авиолинии първоначално изчезва от радарите, а впоследствие се оказва, че се е разбил над Мали, като броят на жертвите е 116.

Това прави около 462 невинни жертви в рамките само на няколко дни. Означава ли тази черна серия авиоинциденти, че ерата на най-безопасния транспорт е вече в миналото?

Ако и вие изпитвате паника само при споменаването на „Боинг" или просто вече отказвате да летите поради ирационален страх, тогава може би е време да знаете, че това е широкоразпространен ужас и не сте единствени. Ако това не е успокоение, знайте, че според последния световен доклад по въздушна безопасност през 2013 година са станали само 90 инцидента с пътнически самолети, като едва при девет от тях е имало фатални последици. Според експерти от гражданската авиация на САЩ пред миналата година по-малко от един полет на 300,000 е имал инцидент, като само един на 3 милиона бил фатален. Така че вероятността да бъдете нападнати от мечка е далеч по-голяма, отколкото смърт във въздуха.

Що се отнася до това кой транспорт е най-рисков - тук класацията бият моторите. Карането на железния кон е около 3,000 пъти по-смъртоносно от летенето, а пътуването с кола около 100 пъти. Оказва се, че влакът е само два пъти по-фатален от авиацията.

В крайна сметка, както и да го пресмятаме, най-вероятно няма да умрете в самолетна катастрофа. Както една поговорка гласи: „Светкавицата удря само веднъж" (въпреки че според безмилостната статистика светкавица е ударила около 6,000-24,000 души по света през 2013 година).

Все пак имайте предвид, че дори да участвате в самолетна катастрофа и да оцелеете, според проучване на Американската психологична асоциация от 1999 година преживелите подобен инцидент са психически по-здрави, живеят със значително по-малко безпокойство, депресии и стрес в сравнение с тези, които винаги са си летели безпроблемно. От проучването излиза и тезата, че колкото повече се владеете по време на инцидента, толкова по-здрави ще сте впоследствие.

В заключение на всичко вече казано може да се добави само, че дори да предпочетете самолета пред кораб или влак и поемете минималния риск да хванете полет, хубаво би било да се поинтересувате по какъв маршрут ще лети той. Ако преминава над военни зони, потърсете друга авиокомпания с по-безопасен маршрут. Актуалните и опасни военни зони в момента са над Източна Украйна, по-специално областите на Донецк и Луганск, цяла Либия, цяла Сирия, Ирак без Кюрдистан, Република Южен Судан и южните части на Република Судан, Централноафриканската република и Сомалия.