Щатът, в който живеят най-много българи - Илинойс, е един от най-неблагоприятните за отглеждане на дете. Това твърди ново проучване на сайта за финансови услуги "Wallethub". Критериите, на които се позовава статистиката, са стандарт на живот, образование, здравеопазване, подходяща среда за деца и цени на болничните услуги за бъдещи и настоящи майки. Сайтът сравнява бройката на лекар-акушери и педиатри във всеки щат, както и здравни фактори като смъртност на новородени и майки. Не на последно място е обърнато внимание на фактори от околната среда като замърсяване на въздуха и водата. Общия сбор точки в различните графи категоризира щатите като подходящи или неподходящи за отглеждането на наследник. "Аз съм със застраховка и въпреки всичко, което тя ми покри, раждането ми излезе към 6-7 хиляди долара", споделя Христина Леонард от Чикаго, която е бременна с второто си дете и се подготвя да покрие огромните болнични сметки. "В момента нямам друга алтернатива, не мога да се местя сега и като цяло се примирявам с тези цени."

Сред щатите с най-скъпи болнични услуги за родилки са и Роуд Айланд, Флорида, Калифорния и Невада. Най-евтино ще ви излезе, ако родите в Мериленд, Северна Каролина и Ню Хемпшър. Статистиката посочва, че в щата Мисисипи годишно са харчени най-малко пари за отглеждането на новородени, а Аляска пък има най-ниска смъртност на новородени и майки. Вашингтон оглавява класацията като щата с най-много акушери и предиатри. 

На върха на класацията с най-висок общ сбор от всички критерии са Вермонт, Мейн, Орегон, Кънектикът и Ню Хемпшир. Като най-лоши са посочени Алабама, Луизиана, Мисисипи, Северна Каролина и Пенсилвания. Оказва се, че щатите с най-много жители са класирани сравнително ниско в статистиката - Тексас - 24-то място, Калифорния - 33-то, Ню Йорк - 45-о, и Флорида - едва 37-о място.