Българинът Илиян Тодоров, който беше задържан от властите в Узбекистан, ще бъде съден в страната преди да бъде върнат в България.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. 

По-рано днес стана ясно, че Тодоров, който е осъден у нас на доживотен затвор заради двойното убийство пред столичния клуб "Соло", е заловен на летището в Ташкент на 1 март.

При проверка преди полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който той се е легитимирал, е подправен. Последвало е незабавното му задържане, а със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан.

Със съдействието на българските власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров, уточняват от прокуратурата.

Държавното обвинение в Узбекистан е образувало досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление - използване на неистински документ, което предстои да се разгледа.

Това означава, че екстрадирането му обратно у нас ще се забави. 

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция, а по случая главният прокурор Иван Гешев е поискал официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда по дело, приключено окончателно от Върховния касационен съд през декември 2013 г.

Той е признат за виновен и е осъден на доживотен затвор за това, че на 18 април 2009 г. е умъртвил 21-годишния Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров. Направил е опит да умъртви и трети човек, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийския градски съд, Илиян Тодоров е оправдан през 2011 г. На 2 април 2013 г. присъдата е изменена от Софийския апелативен съд, като е наложено наказание „доживотен затвор“. Впоследствие тази присъда е потвърдена от ВКС, припомнят от прокуратурата.