сн. CNN

Корупцията в Световната федерация по лека атлетика (СФЛА) не е резултат от ренегатски действия на отделни индивиди, а е дълбоко вкоренена в организацията. Такова е становището на независимата комисия за корупцията и допинга в леката атлетика, оглавявана от бившия шеф на антидопинговата агенция Дик Паунд. То ще бъде официално оповестено в специален доклад. Първата част на доклада, излязла през ноември, представи доказателства за държавна намеса в употребата на допинг в руската атлетика. Скандалът гръмна след разкритията на германската телевизия АРД. В резултат на него руските атлети бяха наказани да не участват на олимпийските игри в Рио, както и на най-големите международни форуми. А френските власти предприеха разследване срещу бившия президент на световната атлетика Ламин Диак за корупция и пране на пари. Подозренията са, че той взел огромен подкуп от руската федерация, за да прикрие масовото допингиране в местната атлетика. Именно заради прикриване на положителни допинг проби на елитни руски спортисти синът на Ламин Диак - Папа, и двама високопоставени руски спортни деятели бяха изхвърлени от атлетиката до живот от Етичната комисия на СФЛА.

Според новия доклад Ламин Диак бил сключил сделка с президента на Русия Владимир Путин, за да бъдат покрити 9 руски атлети, които са дали положителни допинг проби през 2013 г. Първоначалният план бил те да участват на световното първенство в Москва същата година, но впоследствие са пропуснали шампионата. Те обаче не са получили наказание за провиненията си.

Дик Паунд изрично упоменава, че няма начин изпълнителният комитет на СФЛА, в който по това време е бил и настоящият президент на организацията Себастиан Коу, да не е знаел за случващото се във федерацията и мащабите му. Според него той и настоящият вицешеф на атлетиката Сергей Бубка са могли да направят много повече за предотвратяване и стопиране на порочната практика. Коу бе вицепрезидент на СФЛА в продължение на 7 години, преди да бъде избран за президент. В доклада си Паунд е посочил и сериозния скок от 6 на 25 милиона долара в цената на телевизионните права за Световното първенство в Москва през 2013 г., които са осигурени от руска банка. Ден преди поредните разкрития Себастиан Коу заяви, че е наясно със сериозността на положението в тези "тъмни дни за световната атлетика", но не възнамерява да подава оставката си.

Междувременно световната рекордьорка в скока на височина и председател на БОК Стефка Костадинова изрази недоумението си и определи като несериозна възможността да отнемат постижението от 209 сантиметра, което е ненадминато вече 28 години. В понеделник британската асоциация по лека атлетика публикува „Манифест за чиста атлетика", в който едно от предложенията бе анулиране на всички досегашните рекорди и поставяне на нови такива в „ера на чист спорт".

„Това предложение е напълно несериозно. Не може човек да си зачеркне историята, защото без история няма бъдеще, заяви Стефка. Много пъти съм скачала над 2 метра. Проверявана съм за допинг над 20 пъти годишно. На всички световни, европейски първенства, балканиади, Олимпийски игри - навсякъде. Няма как да ми отнемат световния рекорд - на мен и на България. А и едва ли това е само мое мнение", каза великата българка.

Тя оспори и мнението на шефа на британската централа Ед Уорнър, че преди падането на Берлинската стена голяма част от рекордите са съмнителни. „Може и да е имало нещо съмнително, но лично за себе си казвам, че моят рекорд не може да бъде пипан. 20 години съм скачала, все един път щях да имам издънка, нали?! Няма как. Скачала съм по целия свят - в Америка, в Съветския съюз, в Азия, къде ли не. Може да има такива рекорди, може да има такива спортисти, но ние не сме в това число. Аз съм скачала и преди, и след 1989 година. Преди демокрацията е световният ми рекорд, след демокрацията е олимпийската ми титла. Не виждам защо изобщо се говори за това, каза още примата на родната лека атлетика."