Най-малко 2442 деца от Украйна на възраст между 6 и 17 години са били депортирани на различни места в Беларус след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Това установиха изследователи от лабораторията за хуманитарни изследвания (ЛХИ) на Йейлското училище по обществено здраве (ЙУОЗ).

Главният прокурор на Украйна каза през май, че разследва предполагаемата роля на Беларус в принудителното прехвърляне на повече от 19 хил. идентифицирани деца от окупираните от Русия територии след избухването на конфликта, включително в Русия. Общият брой се оценява от някои експерти и организации като много по-висок, отбелязва "Ройтерс".

Констатациите на ЛХИ към ЙУОЗ, предоставени на "Ройтерс", са най-обширните досега за предполагаемата роля на Беларус в руската програма за релокация на украински деца.

Според тях

деца са били транспортирани от най-малко 17 града

в Донецкия, Луганския, Херсонския и Запорожкия регион в Украйна, включително Макеевка, Шахтьорск, Донецк, Мариупол, Волноваха, Иловайск, Бердянск, Ясинувата и Лисичанск.

Изследователите от Йейл описват тези действия като продължаваща практика.

Русия каза по-рано, че предоставя "хуманитарна помощ" на желаещите да избягат доброволно от Украйна, и отхвърля обвиненията във военни престъпления.

Пресслужбата на комисаря по правата на детето на Русия, който наблюдава преместването на деца от окупирана Украйна, и министерството на външните работи на Беларус не са отговорили на поискания от "Ройтерс" коментар във връзка с изследването.

"Тези разкрития за беларуска намеса са част от по-широка кампания, ръководена от Русия. Съединените щати ще продължат да търсят отговорност за участниците в злоупотреби, свързани с войната на Русия срещу Украйна", се казва в изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Държавният департамент предоставя финансиране на Обсерваторията за конфликти към Лабораторията за хуманитарни изследвания, осъществила изследването.

Повече от 2000 деца, идентифицирани от Йейл,

са били транспортирани до детски център Дубрава в област Минск в Беларус между септември 2022 г. и май 2023 г., а 392 деца са били отведени в 12 други заведения. Веднъж попаднали в Беларус, децата са били подложени на превъзпитание, а някои - и на военно обучение.

"Систематичните усилия на Русия да идентифицира, събира, транспортира и превъзпитава украински деца бяха улеснени от Беларус. Руското федерално правителство и режимът на Беларус работят заедно, за да координират и финансират депортирането на деца от окупираната от Русия Украйна през Русия към Беларус", се казва в доклада от 39 страници.

Транспортът до Беларус през Русия е "в крайна сметка координиран" между руския президент Владимир Путин и беларуския лидер Александър Лукашенко, а Лукашенко е одобрил използването на държавни организации за транспортиране на деца от Украйна до Беларус и финансиране на превоза им, се посочва още в доклада на ЛХИ на Йейлския университет.

Превеждането на деца под 18-годишна възраст през граница без съгласието на родител или настойник е забранено съгласно международното хуманитарно право.

През март Международният наказателен съд в Хага издаде

заповед за арест на руския президент Путин

по обвинение във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Такава заповед бе издадена едновременно и на комисаря по правата на децата Мария Лвова-Белова.

Украинските прокурори за военни престъпления разследват депортациите като потенциален геноцид.

Конвенцията за геноцида уточнява пет действия, всяко от които може да представлява престъпление, ако е извършено с намерение за геноцид, включително насилствено преместване на деца извън тяхната група.

Не е ясно колко от децата, идентифицирани от изследването на Йейл, остават в Беларус.