Все по-нарастващ брой потребители се питат има ли смисъл от SMS-те, след като има безплатни алтернативи. Или пък защо са ни необходими базирани на интернет приложения за изпращане на съобщения, щом можем да пращаме SMS?

Преди 7-8 години това не бе глупав въпрос. Днес вече никой не пита такива неща. По-скоро обратното: кой все още изпраща SMS при наличието на толкова много безплатни алтернативи? През 1995 г. технологията, позволяваща да се осъществи приемът и предаването на кратки текстови съобщения с помощта на мобилния телефон, дебютира в Германия. През 2012 г. тя достигна пика на своята популярност - 59 милиарда съобщения с дължина на повече от 160 символа бяха изпратени само във Федералната република. Оттогава тенденцията започна да залязва: по-малко от 38 милиарда съобщения през 2013 г., през 2014 г. - само 22,5 милиарда. Според изследването, проведено от консултантската фирма „Диалог консулт" през 2015 г., броят на изпратените SMS е бил само една четвърт от обема през 2012 г.

Затова пък днес германците изпращат всеки ден почти 700 милиона съобщения чрез WhatsApp. И това не е единственият конкурент на SMS. Най-голямата в света социална мрежа Facebook, която от 2014 г. притежава и WhatsApp, в качеството на още една алтернатива предлага Facebook Messenger. Това приложение вече изпълнява най-различни „поръчения" - от плащането на поръчки до повикването на такси. В началото на 2016 г. Facebook Messenger се използваше от 800 милиона души по цял свят. В тази надпревара участва и Apple. Неговата алтернатива на текстовите съобщения чрез телефонна връзка - iMessage - стартира през 2011 г. и работи на iPhone, iPad и компютрите Мас.

През 2012 г. се появи на бял свят в Швейцария Threema. Тази служба поставя акцент на конфиденциалността, уверявайки, че нейният начин за шифриране на съобщенията надеждно защитава комуникациите от чужди очи. След разобличенията на Едуард Сноудън за работата на службите за сигурност в интернет броят на поклонниците на Threema и други подобни „надеждни" месинджъри рязко се увеличи. В Китай, където западните служби за обмен на мигновени съобщения често са блокирани, разпространение получиха местни алтернативи на SMS. Количеството на потребителите на услугата WeChat на мрежовия концерн Tencent неотдавна достигнаха 650 милиона - прираст с 39% в течение само на една година.

SMS-те обаче няма да изчезнат, поне не и в близкото бъдеще. Преди всичко възрастните хора и тези, които са свикнали да ги пишат, изпращат текстови съобщения от своите мобилни телефони, пояснява Даниел Бергер, редактор на компютърното списание c't. Освен това SMS използват много фирми: с тяхна помощ авиокомпаниите и банките изпращат на пътниците билети и еднократни пароли, железопътните компании информират за забавянето на влаковете, а фирмите за доставка - времето на пристигането на пратката.

Въпреки това мобилните оператори вече не могат да печелят от SMS така, както е било в миналото. Макар текстовите съобщения в Европа да струват средно до 9 евроцента, клиентите с фиксирани тарифи често не трябва да плащат за тях допълнително. Също така съобщенията, които компаниите изпращат на своите клиенти, като правило, се плащат на едро с големи отстъпки.

Времената на милиардните приходи от SMS са в миналото. По данни на „Диалог консулт", ако през 2009 г. доходите от текстови съобщения са достигали до 11% от оборота на мобилните оператори, то през 2014 г. - едва около 5%.

За момента предимството на SMS е в това, че „службата за кратки съобщения" (SMS-Short Message Service) работи на всички видове телефони и при всички оператори от цял свят и без достъп до интернет. Но рано или късно към мобилния интернет ще се присъедини целият свят. Тогава и това предимство ще изчезне.