Историята около ареста на трима българи в Лондон, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, обрасна с политически сюжет. Причината е участието на двама от задържаните в изборни комисии за български избори. Има ли партийна връзка в този случай?

Двама от тримата българи, арестувани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били привърженици на Българската социалистическа партия (БСП) през 2016 г., пише "Свободна Европа".

Сергей Станишев, по това време евродепутат и председател на партията на европейските социалисти, лично е връчил книжка за членство в БСП на Джамбазов на 3 март 2016 г. в Лондон. Това се вижда на снимки от събитието, публикувани във Facebook профила на Станишев. Моментът, в който Джамбазов взима членската си книжка, е запечатал вдясно от него и Катрин Иванова.

Свободна Европа потърси Станишев по телефона и със съобщение, но публикуването на статията той не отговори на молбата за коментар.

Катрин Иванова, Бисер Джамбазов и Орлин Русев са арестувани в Лондон за шпионаж в полза на Русия още през февруари. Това се разбра от публикация на BBC едва през изминалата седмица. Те са обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност с цел "неправомерни намерения". Смята се, че тримата са били използвани за провеждане на операции по наблюдение в Лондон, Германия и Черна гора. Делото им в съда в Олд Бейли в Лондон е насрочено за януари 2024 г.

Темата дали задържаните българи са си взаимодействали с български партии беше повдигната, след като се разбра, че двама от тях - Джамбазов и Иванова, са участвали в организацията на български избори в Лондон в периода 2015 - април 2021 г. Те са били членове на секционни избирателни комисии (СИК) в Лондон на поредица от вотове.

По закон парламентарно представените в България сили подават имената за членове на СИК, но за местата за гласуване зад граница често не достигат хора. Тогава комисиите се попълват с кандидати от местните български общности, подадени чрез дипломатическите представителства на страната. Няма изискване за партийна принадлежност за членовете на СИК, няма и ограничение.

“Бисер винаги е участвал като част от общността, никога не е бил номиниран от партия", каза пред Свободна Европа Атанас Цветански - българин в Лондон, който е бил член на същата секционна комисия, на която Джамбазов е бил председател на парламентарния вот през 2021 г.

Той допуска, че от българското посолство в британската столица може да са поканили Джамбазов и Иванова да помагат за изборната организация, защото двамата имат и платформа за подпомагане на българи във Великобритания с безплатни езикови курсове.

Свободна Европа не успя да се свърже с посолството до публикуването на материала за коментар. Но събра известните до момента факти по случая.

Членство в БСП

Кадрите от 2016 г., на които се виждат Бисер Джамбазов и Катрин Николова са публикувани в официалния фейсбук профил на Сергей Станишев. Към онзи момент той не е председател на БСП, а лидер на Партията на европейските социалисти и все още не е в открит конфликт с председателката на партията Корнелия Нинова.

В публикацията си за срещата с привърженици на БСП в Лондон в страницата на Станишев пише, че младежите с ентусиазъм са разказали за своя опит в чужбина “и идеята си да създадат онлайн платформа за взаимопомощ, която да бъде източник на полезна информация за повече от 220 000 българи, които живеят в момента във Великобритания”.

Тук става дума за организацията "Българска социална платформа", свързана с Джамбазов и Иванова, идеята за която се реализира по-късно.

На снимките от събитието през 2016 г. е и Нишан Джингозян - тогава председател на клуба на БСП в Лондон.

В края на 2017 г. Нишан и представители на българската общност се срещат с кмета на Лондон Садик Хан, а той обявява “българската общност за една от приоритетните в Лондон, която ще бъде подкрепяна и интегрирана”.

“Нишан и приятели вече са създали Българска социална платформа – организация за съдействие и подкрепа на българите, имат и свой офис, а всичко е с лични средства”, се казва в медийни публикации от това време.

Свободна Европа се опита да се свърже с Нишан Джингозян по телефона, чрез Facebook и Viber, но без успех.

Свободна Европа не успя да получи достоверни данни дали Джамбазов и Иванова са продължавали да участват в дейности на БСП в Лондон в периода преди да бъдат арестувани.

Участници в изборния процес

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са редовни участници и в изборния процес в Англия до април 2021 г. Проверка в сайта на ЦИК показва, че Джамбазов е бил председател на СИК в Лондон - Ийлинг от провеждането на референдум на 25 октомври 2015 г. до парламентарния вот на 4 април 2021 г.

Катрин Иванова е секретар на секция, намираща се в посолството на България в Лондон от ноември 2016 г. и стига до председател на изборите на 4 април 2021 г.

Няма данни двамата да са представлявали БСП или други партии в СИК. Появиха се публикации и в британската преса за връзка с проруската партия "Възраждане", а самият ѝ лидер Костанин Костадинов реагира превантивно с отричане на такава връзка. Джамбазов и Иванова няма как да са били представители на "Възраждане" в СИК, защото партията получава законово право да предлага имена едва след изборите през ноември 2021 г., когато за първи път влиза в парламента.

Според източник от ЦИК и официално изявление на Министерството на външните работи (МВнР) Джамбазов и Иванова са били представители на т.нар. местни общности.

Поради липса на интерес на партиите към номиниране на членове за СИК зад граница посолството се свързва с българи на място, които най-често са участници в други инициативи за общността.

“Преди беше така, но след април 2021 г. вече партийните се активизираха много и почти никой от общността не участва, а са само предимно партийни назначения”, каза пред Свободна Европа Атанас Цветански, който е бил в същата комисия, в която председател е бил Бисер Джамбазов.

Това обяснява защо двамата не участват в комисии в последните избори.

“Бисер винаги е участвал като част от общността, никога не е бил номиниран от партия. Тъй като имат училище за английски за българи, възможно е това да е причината от посолството да са го поканили, за да подпомогне процеса на организиране на изборите”, каза Цветански.

Според него не е възможно Бисер Джамбазов да е участвал в манипулации на изборния процес или събиране на лични данни, каквито версии се появиха.

“Не, категорично, аз бях зам.-председател на секцията, на която Бисер беше председател, категорично мога да заявя че по никакъв начин той не е манипулирал изборния процес", каза той.

В тази секция са гласували 1665 гласоподаватели, което означава, че пускана бюлетина от двама души в минута. Секцията е била толкова натоварена, че членовете на СИК са нямали време дори да пият вода или кафе. “Даже си спомням, че дори [Бисер] отказа да вземе копие на протокола от резултатите, дадохме само на някаква наблюдаваща от ИТН (партията "Има такъв народ") и ние просто искахме да си отидем и да си легнем”, добави той.

"Българска социална платформа"

От началото на 2018 г. "Българска социална платформа" (БСП) вече има фейсбук страница, сайт (неактивен от 2019 г.) и организира ден на отворените врати в посолството на България в Лондон през февруари същата година. На снимки на сайта на дипломатическото представителство на София се вижда Катрин Иванова с аташето по трудови и социални въпроси Васил Асенов.

Във Facebook страницата на платформата се изявява и Бисер Джамбазов. Организацията предлага безплатни езикови курсове за българи за британската система ESOL (English for Speakers of Other Languages) - програма за хора, за които английският не е майчин език. Предлага още помощ за уреждане на статуса за уседналост. Той е необходим, за да могат българите да останат легално във Великобритания, след като страната напусна Европейския съюз.

Последните обявени в страницата дати за обучение са от януари 2020 г.

Свободна Европа не успя да се свърже с посолството на България в Лондон за коментар за съвместните дейности с организацията.

И още BSP, но в Търговския регистър

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се придържат към абревиатурата БСП и за други свои дейности. Иванова регистрира в Англия фирмата BSP START LIMITED през януари 2018 г. Компанията е закрита през март 2020 г.

Бисер Джамбазов регистрира B.I BUSINESS INVESTMENT LTD през 2016 г. В рамките на 2 дни - 22-23 януари 2020 г., компанията е прекръстена също на BSP START LIMITED, но веднага е върнато първоначалното ѝ име. Фирмата още не е закрита. В търговския регистър на Великобритания се вижда, че Джамбазов е подал отчети последно за 2019 г., което е в нарушение на закона.

"Явно са добри шпиони"

Атанас Цветански казва, че е много изненадан от ареста по подозрения за шпионаж в полза на Русия на тримата българи, с един от които е работил.

“Относно шпионския скандал съм изненадан, явно са добри шпиони, щом не пробудиха дори капка съмнение в никого от комисията, всички сме супер изненадани”, каза Цветански.

Неговите впечатления от деня, прекаран в комисията с Бисер Джамбазов, са, че той е изглеждал повече като новобогаташ, отколкото шофьор на линейка в Лондон, какъвто е бил според наличната до момента информация.

“Имам предвид, явно разполагаше с пари и пътува много по света. И се държеше леко надменно, но това е характерно за много българи в Англия, които се виждат с малко повече пари”, добави Цветански.