Японските специалисти са установили, че в орбита около Земята има "някакъв обект", който може да е сателитът, изстрелян от Северна Корея, заяви японският министър на отбраната Минору Кихара. По-рано японското министерство на отбраната заяви, че извеждането на спътника в околоземна орбита "не е фиксирано".

"В резултат на анализа, извършен съвместно със Съединените щати и Южна Корея, се потвърди ротацията на някакъв обект в околоземна орбита", заяви Минору Кихара на пресконференция в Токио (цитиран от агенция Kyodo). 

В същото време японският министър на отбраната не отговори на въпроса дали изстрелването на сателит от Северна Корея е било успешно. Той само отбеляза, че в момента Япония анализира дали спътникът изпълнява функциите, които Северна Корея е планирала.

На 21 ноември Северна Корея направи трети опит да изстреля разузнавателен спътник. След като уведоми японската брегова охрана, че изстрелването е планирано да се осъществи между 22 ноември и 1 декември, КНДР го осъществи предсрочно - на 21 ноември в 23:15 ч. местно време. Пхенян твърди, че всичко е минало по план и разузнавателният спътник Mulligan-1 е изведен в околоземна орбита.