Проектите на България за изграждане на нови ядрени мощности по американската технология AP-1000 в АЕЦ "Козлодуй", съвместните с Гърция и Румъния намерения за строеж на морски офшорен вятърен парк и за Вертикалния газов коридор, както и производството и използването на зелен водород, са обсъдили министрите на енергетиката и на финансите Румен Радев и Асен Василев по време на свои срещи в рамките на посещение в САЩ.

Визита, в която трябваше да участва и премиерът Николай Денков, обаче бе посрещната на нож от некаолиционните партньори в управлението ГЕРБ. След нападки от лидера на партията Бойко Борисов министър-председателят се отказа да пътува и така за Вашингтон заминаха само Радев и Василев. По време на посещение се очаква да се подпише и междуправителственото споразумение между двете държави за сътрудничество в ядрената енергетика, което да послужи за основа на строежа на VІІ и VІІІ блок по проект на американската компания "Уестингхаус".

Този документ бе одобрен от българското правителство преди десетина дни и в него ще се регламентира и сътрудничество при обучение на ядрени кадри и решаване на проблемите с отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй", които към момента се извозват за преработка в Русия, но изпратените в по-скоро време ядрени отпадъци трябва да бъдат върнати в България.

Румен Радев и Асен Василев са разговаряли със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм и с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят, както и с други представители на Държавния департамент на САЩ.

На срещата с Гранхолм енергийният министър е изразил задоволство от задълбочаването на двустранното сътрудничество по изграждането на нови ядрени мощности и е подчерта, че е важно да съсредоточим усилия за обмен на познания и практика за дългосрочно съхраняване на отработеното ядрено гориво, съобщиха от енергийното министерство в сряда.

Той е приветствал САЩ за бързината и стимулите, които прилагат, за да реализират разработването, внедряването и разпространението в тежката промишленост и транспорта на водородните технологии.

"Европейският съюз и САЩ остават водещи в света по отношение на разработването на нови технологии, свързани с производство и използване на зелен водород. Това е бъдещият енергиен ресурс, който не само ще ни позволи да постигнем климатична неутралност, но ще даде тласък на индустрията и ще подпомогне създаването на нови работни места", казал още Радев.

Секретарят по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм разказал за създаването на 7 водородни хъба в САЩ и възможностите за партньорство.

Радев е представил проектите на България, Румъния и Гърция за общ офшорен вятърен парк, ВЕИ, водород и зарядни станции, както и стартирането на нов общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав.

Министър Василев е изразил признателност за американската подкрепа в усилията на страната ни за диверсификация на енергийните източници и намаляване на зависимостта от един-единствен доставчик. "Сътрудничеството в областта на енергетиката между двете страни допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия регион на Балканите", подчертал Василев.

Той е акцентирал върху проекта за оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

"На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и свързаността Север-Юг", коментирал Василев. Той отново посочил необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изразил своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

Тази тема е била обсъдена и с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси Джефри Паят.

"България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряването на алтернативни газови източници и коридори", заявил Джефри Паят. По думите му Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят съвместно по проекта Север-Юг.