Червеният картон, който катализира скандалния завършек на мача „Левски" – „Литекс"

Първата дивизия на българския футбол - „А" група, остана с девет отбора, след като и „Литекс" беше изваден от състава ѝ. Решението на дисциплинарната комисия към БФС идва като резултат от самоволното напускане на ловешкия отбор на мача срещу „Левски" преди две седмици. Главният мениджър на „Литекс" Стойчо Стоилов нареди на играчите да напуснат терена преди края на първото полувреме, когато съдията показа втори червен картон на гостите и отсъди дузпа в полза на „Левски". Резултатът тогава беше 1:0 за „Литекс".

Четирикратният шампион на България ще трябва да плати и глоба от 20 хиляди лева. Президентът на „Литекс" Трифон Попов пое отговорността за решението отборът да се извади. Той заяви пред дисциплинарната комисия, че е наредил на главния мениджър Стойчо Стоилов да извади отбора. За това е глобен 15 хиляди лева.

Ако никой не беше поел вината за решението, състезателите трябваше да бъдат извадени от футбола за една година и глобени по 2500 лева.

„Това беше единственото възможно решение според разпоредбите на чл. 28 от дисциплинарния правилник", заяви председателят на дисциплинарната комисия Юрий Кучев. Въпросният член казва, че при напускане на терена от група състезатели или от целия отбор, довело до прекратяване на срещата, отборът се изважда от групата, а на футболния клуб се налага имуществена санкция в 20 хиляди лева.

При това положение само в рамките на половин година А група остана без три отбора, които са печелили общо 39 титли и над 25 купи на България. През лятото своите места загубиха ЦСКА и „Локомотив" (Сф) заради непокриване на изискванията за професионален лиценз.

Тепърва предстои да се реши какво ще се случи с резултатите на „Литекс" до момента в първенството. Ловешкият клуб беше спечелил 33 точки. Начело в класирането е „Лудогорец" с 38 точки, а "Левски" има 35 и трябва да получи още три заради служебната си победа с 3:0 от прекратения мач. Но спортно-техническата комисия към БФС може да анулира всички резултати на „Литекс".

Комисията ще трябва да прецени и в коя група изпраща „Литекс". Ако отиде в Б група, отборът ще може да играе там от следващата есен. Натам се е запътил и ЦСКА, също в сферата на собственост на Гриша Ганчев, който обаче има минимални шансове за получаване на професионален лиценз.