Удар 2 в 1 за Доналд Тръмп и Белия дом. След скандалното уволнение на шефа на ФБР Джеймс Коми през миналата седмица, лъжите и постоянно променящите се версии на администрацията и самия президент, от екипа му се надяваха на спокойна седмица преди първото презокеанско пътуване на Тръмп.

Но в понеделник вестник "Вашингтон пост" гръмна с новината, че президентът е разкрил строго пазена класифицирана информация на един от най-големите врагове на Америка - Русия. Това станало по време на срещата на Тръмп с руския външен министър Сергей Лавров и посланик Сергей Кисляк в Овалния кабинет на 10 май - само ден след уволнението на Коми.

Само 24 часа по-късно нещата за Тръмп изглеждаха още по-сложни, след като "Ню Йорк таймс" разкри, че президентът поискал от Джеймс Коми да спре разследването на ФБР срещу Майкъл Флин - уволнения заради връзки с Русия бивш съветник на Тръмп по националната сигурност.

Скандалът от понеделник още веднъж постави въпросите за връзките на Тръмп с Русия и дали има нужните качества и темперамент да бъде президент. Този от вторник обаче повдига въпроса дали Тръмп не е извършил престъпление.

Според „Вашингтон пост" и „Ню Йорк таймс" Тръмп издал на руснаците секретна информация за "Ислямска държава", която американците са получили от партньор с изричното условие да не се споделя с Москва. Освен това данните, предадени на САЩ съгласно споразумение за обмяна на разузнавателна информация, са били толкова поверителни, че са били държани в тайна от съюзници и са били известни на тесен кръг хора в администрацията във Вашингтон.

Но Тръмп решил да се похвали какви невероятни разузнавателни данни получава всеки ден, излязъл извън предварителния скрипт за срещата и започнал да разказва детайли от секретната информация.

Източникът на информацията се оказа Израел, споделянето й с руснаците обърква работата с изключително важен разузнавателен източник за „Ислямска държава" и поставя под риск готовността на други партньори да споделят със САЩ.

Съществува и риск руснаците да предадат информацията на Иран, с които си партнират във войната с ИДИЛ. Но Иран е и най-големият враг на Израел в региона.

Допълнително усложнение е и предстоящото посещение на Доналд Тръмп в Израел идната седмица, чието разрешение той не потърсил, преди да сподели информацията на руснаците.

От казаното в Овалния кабинет може да се разкрие самоличността на внедрения в ИДИЛ агент на Израел и това да застраши живота му. От Белия дом са помолили CNN преди няколко седмици да не съобщават точно тази информация, която Тръмп издал на руснаците.

Съветникът по национална сигурност Хърбърт Макмастър, който е присъствал на разговора, казва, че „в нито един момент не са обсъждани източници или методи на нашето разузнаване, нито военни операции, за които да не е известно на аудиторията".

В профила си в туитър Тръмп написа, че има „абсолютното право" да предоставя информация, но не уточни дали става дума за класифицирана информация. „Като президент исках да споделя с Русия (на планирана среща в Белия дом), което имам абсолютното право да правя, факти, свързани с тероризма и безопасността на полетите", обяви Тръмп и продължи: „Хуманитарни причини, освен това искам Русия мощно да усили борбата срещу „Ислямска държава" и тероризма."

И докато последиците от този скандал още бяха горещо дискутирани в телевизионни студиа, по коридорите на Конгреса и сред гражданите, "Ню Йорк таймс" съобщи, че има документи, които сочат, че Доналд Тръмп е поискал от бившия вече шеф на ФБР да спре разследването срещу Майкъл Флин.

Това станало ден след като Тръмп уволни бившия си съветник по националната сигурност за връзки с Русия.  

Вместо да спре разследването обаче, Коми описал разговора в Овалния кабинет дума по дума. Според записките Тръмп му казал - "Надявам се да намериш път това да приключи."

В писмено изявление от Белия дом отрекоха изнесеното съдържание на разговора, но никой от администрацията не застана с лицето си пред камерата във вторник. "Въпреки че президентът многократно е изказвал мнението си, че ген. Флин е достоен човек, който е служил и защитавал нашата държава, президентът никога не е молил г-н Коми или някой друг да спира което и да е разследване, включително и разследване срещу ген. Флин", пише в изявлението.

Според някои юристи действията на Тръмп имат криминален характер - президентът може да бъде подведен под отговорност за възпрепятстване на правосъдието.

А след поредицата от скандали с Тръмп във Вашингтон започва да се чува все по-често и думата "импийчмънт"."Мисля, че сме гледали този филм и преди.

Стигаме до момента, в който скандалите стигат нивото на Уотъргейт и няколко други, които сме виждали", каза сенаторът републиканец Джон Маккейн.

Очаква се Конгресът да изиска всички записки на Джеймс Коми, както и да го поканят отново да говори пред тях. Той отхвърли такава покана преди дни.

А записки като тези - на агент на ФБР, се считат за много силно доказателство пред съда.

Сега разследванията ще се фокусират дали Тръмп е поискал от Коми да спре руското разследване срещу хора от неговото обкръжение и когато директорът на ФБР не го направил, президентът го уволнил.

Това може да се тълкува като възпрепятстване на правосъдието - престъплението, заради което са били импийчвани двама американски президенти - Ричард Никсън и Бил Клинтън.

Въпросът, който мнозина си задават във Вашингтон сега, е дали това не е началото на края.

[caption id="attachment_7698" align="aligncenter" width="611"] Доналд Тръмп, руският външен министър Сергей Лавров и посланик Кисляк са в отлично настроение на среща в Овалния кабинет - ден след уволнението на шефа на ФБР[/caption]