Хиляди деца отново ще останат без място в детска градина и ясла в София. Данните след първото класиране за влизане в градините показват, че недостигът към момента е около 7000 места. Най-голям остава проблемът при яслите.

Близо 24 000 деца кандидатстваха за над 14 000 места в ясли, детски градини и подготвителни групи към училищата, стана ясно при първото класиране, проведено в петък в Столичната община. Около 2600 от кандидатите чакат за преместване, което означава, че вече имат място в градина или ясла. Така чакащите за първи прием преди първото класиране са около 21 400. При 14 274 свободни места това означава, че не стигат около 7100 места.

Приети са 11 200 деца

Иначе на първото класиране бяха приети общо 11 200 деца. Въпреки недостига около 3000 места остават незаети. Не е ясно каква част от тях са в предучилищни групи към училищата, колко са в яслени и градински групи.

Част от тези места са заделени и за деца с хронични заболявания. Очаква се в края на август, след като минат и останалите две генерални класирания, ще бъдат прехвърлени към бройката за общ прием. Това обаче не променя факта, че търсенето надхвърля предлагането с хиляди.

Още две класирания

Неприетите деца могат да кандидатстват за компенсации от държавата, ако бъдат записани на частна детска градина. Това може да стане, ако не намерят място в общинска градина и след второто и третото класиране, които са съответно на 23 май и 7 юни. След лятото и прехвърлянето на част от местата ще има още едно "голямо" класиране. След това всеки месец се обявяват текущи, които обикновено са за единични бройки при преместване или отписване на деца, или при откриването на нови групи.

Проблемът с недостига на места в детските градини е дългогодишен. Решаването му беше основен приоритет на Васил Терзиев в кампанията му като кандидат-кмет.