Хамас и Ислямски джихад дадоха официален отговор на израелското предложение за примирие в Газа и размяна на заложници. Групировките призоваха за „пълно спиране“ на „агресията“ в Газа, заявиха техни говорители.

"Отговорът дава приоритет на интересите на нашия палестински народ и подчертава необходимостта от пълно спиране на продължаващата агресия в Газа“, заявиха бойците в съвместно изявление, като добавиха, че са готови "да се ангажират положително за постигане на споразумение, което да сложи край на тази война".

Отговорът дойде, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на осмата си обиколка в Близкия изток след нападението на Хамас на 7 октомври, предизвикало войната, настояваше групировката да приеме споразумението.

Източник, запознат с преговорите, заяви, че групировката е предложила изменения в плана, включително график за прекратяване на огъня и пълно изтегляне на израелските войски от Газа. Очаква се разговорите да продължат чрез посредници от Катар и Египет, координирани със Съединените щати.

По време на посещението си Блинкън заяви, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е "потвърдил ангажимента си" към предложеното шестседмично прекратяване на огъня, което беше подкрепено и с гласуване в Съвета за сигурност на ООН.

"Всички казаха "да", с изключение на Хамас", обясни Блинкън, "И ако Хамас не каже "да", то това очевидно е за тяхна сметка", добави американският дипломат.

След това Блинкън участва в среща на високо равнище в Йордания, заедно с лидери от арабския свят и извън него, посветена на хуманитарната криза в Газа. Израелската обсада е оставила 2,4 милиона души в Газа без достатъчно храна, чиста вода, лекарства и гориво, което е довело много хора до ръба на глада. Само частични пратки с помощи осигуряват временно облекчение. 

Войната избухна след нападението на Хамас на 7 октомври, в резултат на което загинаха 1194 души, изрелски цивилни. Бойците също така взеха 251 заложници, повече от 100 от които бяха освободени по време на примирието през ноември. След като специалните сили спасиха четирима пленници преди дни, в Газа остават 116 заложници, въпреки че според армията 41 от тях са мъртви. Израелската армия започна опустошителна офанзива в Газа, в резултат на която са загинали най-малко 37 164 души, повечето от които цивилни, по данни на здравното министерство на управляваната от Хамас територия.