Гретчин Уитмър, губернатор на щата Мичиган, стана поредният местен политически лидер в САЩ, който отдава признание на българската общност в своя щат и отбелязва националния празник на България Трети март. Преди него това направи колегата му от Илинойс Дж. Б. Прицкър, както и кметът на Чикаго Брандън Джонсън. Уитмър, също като тях, обяви Трети март 2024 за Ден на освобождението на България.

В прокламацията губернаторът на Мичиган отбелязва редица събития, свързани с отношенията с България, като изтъкна на първо място 20-та годишнина от членството на страната в НАТО, 121-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България, и, разбира се, 146 години от възстановяването на българската държава.

Уитмър подчерта, че Мичиган е станал "безопасно място за хиляди български бегълци и политически дисиденти, които бягат от опустошението и ужасите, причинявани понякога от регионалните брожения, и от репресивните ужаси на авторитарните режими". Тя припомни, че македонските българи са построили първата си църква през 1929 година именно в нейния щат, в Детройт.

"Като се има предвид, че губернаторът на Мичиган признава приноса на българската общност към социалната справедливост, културното разнообразие, гражданското общество и икономическото развитие на щата...

Сега, по тези причини, аз, Гретчин Уитмър, губернатор на Мичиган, обявявам 3-ти март 2024 година за Ден на освобождението на България и отправям моите най-топли поздравления и най-добри пожелания към българската общност в щата", гласи поздравителната прокламация.