Грипният вирус причинява интоксикация на организма, изтощава го и нанася тежък удар върху имунната система. Умората и болките могат да продължат няколко седмици, а понякога и месец след първата поява на симптомите. Епидемиолозите предупреждават, че най-опасното при грипа всъщност са усложненията, които вирусът причинява. Заради усложненията лекарите не се уморяват да повтарят, че на грипа трябва да се гледа много сериозно.

При заразяване с грипен вирус много често върху вирусната инфекция се наслагва и бактериална. Това довежда до проблемите, с които най-често се сблъскват медиците. А те са отит, синузит, бактериална пневмония. Не е изключено в резултат на грипа да се влошат съществуващи хронични заболявания като астма или диабет, хроничен бронхит и белодробен емфизем. Тежко може да пострада сърцето с развиване на ендокардит или миокардит (възпаление на сърдечния мускул), перикардит (възпаление на сърдечната обвивка), а неврологичните поражения като енцефалит или менингит са едни от най-тежките. Няма орган, към който грипът да не проявява интерес, а това го прави могъщ убиец.

Сред най-уязвимата група са децата. При тях най-често се развива отит, който от своя страна може да причини гноен менингит, а пораженията на нервната система да бъдат непоправими. Често срещано усложнение е и грипният енцефалит, който също може да има много тежки последици. Опасността при най-често срещаното усложнение - пневмонията, идва от нарушаването на нормалния процес на дишане. Сред причинителите на заболяването са пневмококи, стафилококи и стрептококи. Те попадат в организма по въздушно-капков път. Освен като усложнение от грип или друга респираторна инфекция може да се развие и самостоятелно. Усложненията могат да стигнат до септично разнасяне на причинителя в други части на организма, възпаление на плеврата, токсична сърдечносъдова недостатъчност, дефицит във функциите на черния дроб и бъбреците.

Според специалистите по белодробни болести един от най-сериозните проблеми, пред който е изправена съвременната медицина, е, че антибиотичното лечение е неуспешно и се стига до нечувствителност. Много често се използват широкоспектърни антибиотици за тесен спектър от причинители. За да е успешно лечението, трябва да се използва най-мощният антибиотик от съответния клас. Много е важно да се избере най-подходящото антибактериално средство. За целта преди започване на терапията трябва да се направи антибиограма.