сн. „Инвестор“

Банкерът и мажоритарен собственик на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев призова премиера Бойко Борисов да спре "пладнешкия обир" и ограбването на активите на банката. „Понеже не виждам начин да се промени тази ситуация, призовавам г-н премиера да се намеси решително за спиране на този безобразен пладнешки обир! След като пропусна да се запише в историята със спасяването на банката (ако е имал такива намерения), поне на практика да защити думите си, че целта му е да бъдат съхранени активите ѝ. Дори и крадците да са негови бивши и настоящи приятели", пише Василев в свое изявление, публикувано на личния му сайт, който той списва от Белград, където е в своеобразно самоизгнание.

В новото писмо той опровергава данните от доклада на временната парламентарна комисия за КТБ. Според Василев е очевидно, че „командитното дружество „Пеевски, Цацаров & сие" съвсем го е закъсало", след като е прибегнало до услугите на „авторитетната" парламентарна комисия да му оправдава умишлените действия, тип „деветосептемврийска експроприация", при атаката срещу банката.

„Къса май е паметта на главния прокурор и за това нека само да му напомня, че той като един истински политкомисар защитаваше скалъпените тези на своя партньор и ментор за престъпника Василев, както и за онези митични 206 млн. лева, отмъкнати от държавата и вложителите", пише Василев и допълва, че заради тези неадекватни действия на властта сега на ход са Европейският съд за правата на човека и Европейските институции. Той отново подчертава, че КТБ е била съборена с помощта на „следствието и прокуратурата при престъпното бездействие на централната банка и правителството на Орешарски".

Според Василев „политическата поръчка" и „страховете на комисията" не са позволили изслушването му в нея. „Представям си какво щеше да ми отговори Йордан Цонев на въпроса дали е идвал при мене само да обсъжда закони? Дали пък не е искал от мен да назнача сина му в „пирамидалната" си структура? Или пък - плати ли му Пеевски бленуваните 3 млн. лв.", пита риторично банкерът.

Василев оспорва твърденията, че КТБ е пирамида, като посочва, че банката е работила по този начин от 2000 г. И допълва, че Оманският фонд, втората по големина руска банка „ВТБ Капитал" и застрахователният гигант „Дженерали" са били сред най-големите акционери в КТБ. Той посочва, че винаги си е плащал данъците за разлика от неназовани депутати, които вписвали едва 14 хил. лв. годишен доход.

„За сметка на това аз и семейството ми сме обект на проверки, репресии и публично унижение от подчинените на г-н Пеевски НАП и КОНПИ, които не се свенят да надскачат закона. Трябва да се отбележи, че и двамата видни ръководители на тези институции - Бойко Атанасов и Пламен Георгиев - са лично назначени от „най-успелия" млад мъж в държавата", пише Василев. Банкерът описва и кой какво е взел от наследството на КТБ. По думите му „под носа на квесторите и окуражаващото мълчание на дружеството по интереси „Пеевски, Цацаров & сие" тяхната „марионетка" и главно „острие" Бисер Лазов е откраднал чрез фиктивни цесии и офшорки имущество на стойност над 50 млн. евро. Василев е категоричен, че аналогични са действията и на друг „велик инвеститор" - Александър Сталийски. „Той получи пари от продажбата на студията си, изградени с европейски средства след дълго изнудване, организирано съвместно с неговите бизнес партньори Пеевски и Бареков. (Дали не е време експертите от съответната програма да се задействат?) Квесторите обаче му позволиха да си ползва безвъзмездно заложените в банката студия. В същото време въпросните "герои партньори" крадат заложената техника като мародери", пише Василев.

Банкерът споменава, че сред възползвалите се от ситуацията с КТБ са „братя Велчеви", които управляват „Виваком", и собственикът на футболен клуб „Левски" Александър Ангелов. „Никой не бива да се заблуждава - КТБ е жертва на политическо съзаклятие, диктувано от низки комерсиални цели! И страх, неистов страх, че силен и неподвластен национален капитал би бил пречка за продажната политика на българските държавници. Въпреки че Станишев и Орешарски се правят на умрели лисици, те предоставиха цялата власт на Пеевски и ДПС на тепсия", пише още Василев в писмото си. Той описва и сценария за ликвидиране на банката и на самия него. „Паметта на Искров вероятно е изтрила срещата му с Пеевски и лица от следствието и прокуратурата в офис, близо до известен столичен хотел, на която е обсъждана атаката срещу банката! Говори се, че още в началото на 2014 г. Йордан Цонев, известен като Ментата, е разработил сценарий, основан на данни от клиентската база на КТБ, с екип от експерти, включващ и хора от централната банка, които са начертали прословутия план, предложен след това от Искров през юли 2014 г. Същият план, който, виждате ли, не се бил състоял поради отсъствие на политическа воля", заявява банкерът.