Google е избрала Бразилия - страна, в която всяка минута се крадат почти два мобилни телефона - за тестване на нова система с изкуствен интелект за автоматично блокиране на откраднати смартфони с Android.

Бразилските потребители, както се казва в блога на технологичния гигант, вече ще имат достъп до функции като лично пространство за скриване на приложения с чувствителни данни зад отделен ПИН код и автоматично блокиране на екрана, ако изкуственият интелект открие внезапно движение, което предполага кражба.

Друга нова функция е възможността за блокиране на достъпа до данните на устройството от разстояние, без да е необходима парола, просто чрез използване на телефонния номер.

„Отзивите на бразилските потребители вдъхновиха тези функции за защита от кражби и страната ще бъде първата, която ще ги изпробва“, заявиха от Google.

Пилотната версия ще бъде налична в Бразилия от юли, преди да бъде разпространена в по-широк мащаб по-късно тази година за милиарди устройства.

Основният мобилен конкурент на Google, Apple, пусна система за борба с кражбите за своите устройства с iOS през януари. Според най-новите данни на Бразилския форум за обществена безопасност, неправителствена организация, през 2022 г. в страната са регистрирани близо един милион кражби на мобилни телефони, или по 1,9 всяка минута.

Това е увеличение с 16,6% спрямо 2021 г., като проблемът е особено тежък в големите градове като Сао Пауло и Рио де Жанейро.