Google обяви, че вече използва невронна мрежа и за борбата срещу спама. Технологията е същата, на която компанията разчита за своята търсачка и асистента Google Now. Тя ще работи върху системата за машинно обучение, която разчита на действията на потребителите, за да научава какво е важно и какво не. Досега системата очакваше най-вече реакциите на потребителите, като оформяше действията си според това дали те са натиснали бутона, че дадено писмо е спам, или изрично са посочили, че то не е такова.
Невронната мрежа ще се бори с „особено хитрия спам". Очаквано Google не дава подробности, за да не помага на разпространителите на спам в опитите да надхитряват технологията. Компанията обаче посочва, че невронната мрежа ще адаптира поведението си според индивидуалните предпочитания на отделния потребител. Например някои харесват да получават бюлетини от различни сайтове, докато за други това е досадно.
По-важното обаче е, че невронната мрежа ще може да открива дали един имейл наистина идва от дадения подател, или е направен опит за фалшифициране. Това е честа практика в т.нар. фишинг атаки, които се стремят да накарат потребителите да споделят лични данни, защото уж те са искани от компания, с която те работят.
Освен това Google пуска и услугата Google Postmaster Tools. Тя е насочена към компаниите, които искат да се уверят, че писмата им няма да бъдат приети за спам и блокирани. Това се случва в едва 0.05% от случаите, коментират от Google, но според интернет гиганта има още какво да се направи. Инструментът ще може да се използва само от одобрени от Google компании.