Google премахна игра, която позволява на играчите да купуват, продават и измъчват чернокожи виртуални "роби", след протест в Бразилия, предаде АФП.

Играта, наречена "Slavery Simulator" (Симулатор на робство), на португалски език позволяваше на играчите да търгуват с роби и да разработват стратегии, за да предотвратят премахването на робството и да натрупат виртуално богатство.

Прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за "реч на омразата", свързана с играта, изтеглена от стотици хора.

Самото приложение е придружено от отказ от отговорност, в който се осъждат "всички видове робство" и се настоява, че играта е "единствено с цел забавление".

След като изтегли приложението от своя Playstore, Google заяви в изявление, че "приложения, които насърчават насилието или омразата към групи хора или отделни лица заради техния цвят на кожата или етнически произход", няма да бъдат допускани в нейната платформа.

Компанията прикани потребителите да съобщават за обидно съдържание.

Бразилското министерство на расовото равенство заяви, че е поискало от Google да въведе мерки "за филтриране на съдържание, съдържащо реч на омразата, нетолерантност и расизъм" и "за предотвратяване на толкова лесното му разпространение, без да се модерира".

Расизмът все още е проблем в Бразилия - последната държава в Северна и Южна Америка, която премахва робството през 1888 г. Повече от 56% от населението са афробразилци.

"Бразилия е една от страните с най-много потребители на платформите на Google, а там човек намира това приложение, което напомня за епохата на робството, с бонуси за тези, които измъчват най-много", казва Рената Соуза, ляв регионален депутат в Рио де Жанейро.

"Това е не само расизъм, но и фашизъм", казва тя пред АФП. "Тук, в Бразилия, имаме неофашистко движение, което не се страхува да се покаже... заради липсата на регулация на социалните мрежи".

Google се обяви срещу законопроекта, целящ да спре онлайн дезинформацията в Бразилия, като заяви, че той "сериозно застрашава свободата на словото".

Поддръжниците наричат законопроекта крайно необходима защита срещу дезинформацията и онлайн екстремизма, но противниците му твърдят, че той е равнозначен на цензура.

Съдия от Върховния съд разпореди разследване на Google и Telegram заради това, което нарече "обидна кампания" срещу законопроекта.

Расизмът е в ума на бразилците, след като в неделя бяха отправени обиди за "маймуна" към Винисиус Жуниор, играещ за испанския Реал Мадрид.

Светлините на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро бяха изключени за един час в знак на солидарност с играча.