Зимната буря от бряг до бряг вече започна да засяга милиони американци със силни ветрове, оставяйки близо 200 000 калифорнийци без електричество, а обилен сняг и дъжд заваляха над обширен район. Към вторник вечерта повече от 60 милиона души в почти 30 щата бяха под наблюдение или предупреждения за зимно време, предимно в северните и източните щати, които се очаква да бъдат засегнати и от внезапни наводнения. Обилен сняг в Минесота спря шофьорите по магистралите, докато на запад в Монтана паднаха близо 90 см валежи за броени часове. Климатолог пък обясни пред LA Times, че в Калифорния също ще има снеговалежи, което той описа като „много необичайно събитие“. Скоростта на ветровете се очаква да надмине 120 км/ч. „Почти всеки, който живее в Калифорния, вероятно ще може да види сняг, поне на близките хълмове – и в повечето случаи в много близките хълмове – вероятно в петък сутринта“, каза климатологът Даниел Суейн от UCLA. Очаква се

бурята, която ще обхване район с ширина над 3000 км да направи пътуването невъзможно в някои райони

особено в  Минесота и градове по Скалистите планини. „Екипите на снегопочистващите машини ще работят в целия щат, но тази буря може да е ужасна“, каза Министерството на транспорта на Минесота в туит. Според метеоролозите екстремното време е резултат от зимните фронтове, с които нахлува студен въздух от север. До вторник следобед в северната част на Минесота вече се беше натрупала снежна покривка приблизително около 30 см, като някои експерти прогнозираха, че Минеаполис може да бъде поставен под предупреждение за виелица. Според федералните прогнози в градовете в окото на бурята условията за пътуване могат да станат опасни, очакват се и прекъсвания на електрозахранването и натрупване на лед. Градовете, които най-вероятно ще изпитат тежестта на бурята, включват Чикаго; Детройт; Хартфорд, Кънектикът; Де Мойн, Айова; Мадисън, Уисконсин; Гранд Рапидс, Мичиган; и Бъфало и Олбъни, Ню Йорк.

В по-северните щати като Монтана се очаква температурите да паднат под -26С.

Температурите са в допълнение към снега, който вече заваля в северните Скалисти планини и Високите равнини, които включват Монтана и Северна и Южна Дакота. Очаква се лошото време да удари и централните щати. Около осем милиона души от Мисури до Оклахома и Тексас са изправени пред бури, като синоптиците предупреждават за градушки, силен вятър и дори торнадо. Оклахома Сити и Тълса ще бъдат градовете, изложени на най-голям риск от разрушителни ветрове поради много бързо движещите се бури. В северната част на Юта няколко училищни района избраха да отменят часовете в сряда, тъй като в щата вече има огромни количества сняг. „Ние сме тук и се подготвяме и ви молим да останете в безопасност и да помислите дали да не излизате от пътищата в сряда сутрин“, написа във вторник Министерството на транспорта на Юта. По-нататък на запад, В Калифорния, силни ветрове и дъждове имаше още в понеделник вечерта и през целия ден във вторник. Общо три фронта започнаха да се движат в щата заедно с възможността за сняг в северните и южните части на Голдън Стейт. Снегът е толкова безпрецедентен, че метеоролог от Националната метеорологична служба описа ситуацията като историческа. „Забележително е да се види нещо подобно в Южна Калифорния“, каза старши метеорологът на NWS Алекс Тарди. Докато по-голямата част от страната се справя с дъжда, снега и силните пориви на вятъра, милиони американци в югоизточния регион изпитват рекордно високи температури. Очаква се Флорида да счупи няколко рекорда за топлина в четвъртък, като синоптиците прогнозират температури над 32 градуса по Целзий. Ако температурата в Слънчевия щат надхвърли 32,7С, рекордът за най-висока февруарска температура от 1962 г. официално ще бъде подобрен. Топлината е причинена от фронт с високо налягане, който ще накара Флорида и части от югоизтока да се затоплят драстично.