Искри хвърчат, докато лазер реже метал в завод в Монтерей, промишлената столица в северната част на Мексико. Страната, която е в очакване на президентските избори на 2 юни, е големият печеливш от търговското напрежение между САЩ и Китай. Работниците, които носят каски и предпазни очила, използват модерно оборудване в това производствено подразделение на "Ацтек текнолъджис" (Aztec Technologies), компания за съчетаване на метали, която работи за американски гиганти като "Джон Диър" (John Deere) и "Хъниуел" (Honeywell).

"Редица компании се настаняват тук. Знаем го, тъй като много от тях чукат на вратата ни, за да им доставим резервни части", каза пред АФП главният изпълнителен директор на "Ацтек" Хуан Хосе Очоа. 

"Намираме се на привилегировано място заради близостта с границата, за да можем да изнасяме за САЩ, най-големият пазар в света", отбелязва той.

Миналата година Мексико надмина Китай като водещ търговски партньор на големия си северен съсед. Чуждестранните инвестиции са регистрирали рекорд през 2023 г., достигайки 36 милиарда долара. Опасенията за икономическа студена война между САЩ и Китай засилват привлекателността на Мексико и изглежда, че високопоставените лица са осъзнали, че е по-добре да разполагат производствените си вериги в Сиудад Хуарес, отколкото в Шънчжън.

Сред компаниите, които вече обявиха, че разширяват дейността си в Мексико, са тайванският технологичен гигант "Фокскон" (Foxconn) (доставчик на "Епъл"- Apple), датският производител на играчки "Лего" (Lego) и "Мател" (Mattel), американският производител на куклите "Барби" (Barbie).

За сметка на това инвестицията на "Тесла" за 5 милиарда долара за строителството на "мега завод" близо до Монтерей , засега остава само на етап оповестяване. Терен близо до града е бил запазен от производителя на електрически автомобили, но строителството все още не е започнало. 

Председателят на Националния съвет на експортната преработваща промишленост (INDEX) Умберто Мартинес потрива ръце, след като тези дни се срещна с чуждестранни инвеститори от Близкия изток и Азия. Съветът очаква около 9 милиарда долара чуждестранни инвестиции само в производството тази година, подчертава той, предсказвайки "нов световен икономически ред".

Новият световен икономически ред укрепва традиционните предимства на Северно Мексико - по-евтина работна сила, привлекателна данъчна политика, споразумение за свободна търговия в сила от 1994 г, ревизиранo през 2021 г. 

 

                                                                                                         Текст: Франс прес