Лидерът на гръцката опозиция Алексис Ципрас внесе вот на недоверие срещу правителството и призова премиера Мицотакис да подаде оставка заради скандала с подслушването на телефонни разговори.

Лидерът на СИРИЗА заяви, че министър-председателят Кириакос Мицотакис не може да продължи да заема поста си, след като представи в парламента доказателства, че гръцките разузнавателни служби са подслушвали телефона на бившия министър на енергетиката Костис Хацидакис и висши служители в областта на отбраната.

Сред тях са: началника на Генералния щаб Константинос Флорос, началника на сухопътните войски Хараламбос Лалусис и генералния директор на отдела за инвестиции в отбраната и въоръжението Теодорос Лагиос, предаде „Greek Reporter”, цитиран от БГНЕС.

Ципрас заяви, че имената на горепосочените са му били предадени след разследване на държавния орган за защита на личните данни (ADAE).

Шефът на ADAE Христос Раммос изпрати писмо до председателя на Камарата на представителите, партийните лидери и министъра на правосъдието във връзка с разследването на неговата агенция по случая с подслушването на телефони.

При внасянето на предложението за вот на недоверие Ципрас заяви, че "министър-председателят и правителството са неотменимо виновни".

Парламентарните дебати по вота на недоверие започват ще приключат в петък с гласуване. За да бъде одобрено, са необходими 150+1 гласа, което се смята за малко вероятно.

Ципрас многократно е призовавал Мицотакис да подаде оставка и да се проведат предсрочни избори.

Лидерът на СИРИЗА твърди, че страната не може да отиде на избори, които трябва да се проведат някъде след април, докато остава сянката на скандала с подслушването на телефонни разговори.