85-годишна жена от щата Айдахо е обявена за "героиня", след като застреля заподозрян, нахлул в дома й. Тя е спяла с пистолет под възглавницата си, но се добрала да него по-късно, а преди това нападателят я приковал с белезници към стол, ударил я е с неговия пистолет и многократно е заплашвал да я убие, съобщиха властите.

Кристин Джениън оцеля след мъчителния инцидент в дома си близо до Блекфут, Айдахо, при който бе простреляна неколкократно от предполагаемия нападател - 39-годишния Дерек Кондън - който умира в кухнята й, след като възрастната жена се добра до своя .357 Magnum и го простреля два пъти, според властите.

Тя казала на разследващите, че е решила да използва смъртоносна сила, за да защити сина си инвалид, и че ситуацията е била "сега или никога". Тя се е опасявала, че заподозреният ще я убие.

Джениън, която живее в селски район заедно със сина си, е била събудена около два часа сутринта от мъж с военно яке и скиорска маска, който бил насочил в лицето й фенерче е пистолет. Той я ударил два пъти с пистолета си, после я измъкнал от леглото, завлякъл я във всекидневната и я приковал с белезници за стол. После попитал къде държи ценностите и тя му казала за два сейфа, в които обаче нямало много. 

Докато заподозреният проверявал сейфовете, възрастната дама успяла да отиде до спалнята заедно със стола и да си вземе пистолета, който първоначално скрила. Когато Кондън се върнал, бил ядосан, че не му била казала за сина си в къщата. Той отново заплашил да я убие и в този момент бабата извадила скрития пистолет и открила огън, като го улучила два пъти. нападателят отговорил на изстрелите и изпразнил целия пълнител на своя 9 мм пистолет. 

Джениън била улучена на няколко места - в корема, гърдите и крака, според полицейския доклад. Конлън обаче бил ударен фатално и рухнал на пода в кухнята, където издъхнал. Възрастната жена останала кървяща и прикована за стола 10 часа, докато синът й се качил по стълбите при нея и й донесъл телефона, за да се обади на 911.

Окръжният прокурор на окръг Бингъм, щата Айдахо, Райън Джоли заяви в изявление, публикувано тази седмица, че изчиства Джениън от всякакви обвинения. Ако обаче Конлън беше оцелял, той е щял да получи обвинения в опит за убийство, отвличане, кражба с взлом, побой при утежняващи обстоятелства и кражба в големи размери.