Ивайло Йорданов с втората си съпруга и бебето им Ивайло-младши

Един от героите от САЩ '94 Ивайло Йорданов бе голямата изненада в новия треньорски щаб на старозагорския клуб „Берое". Самоковецът ще помага на далеч по-младия от него Александър Димитров. Това му се случва за втори път досега в български клуб. През 2010 година първи до услугите на бившия национал опря Ангел Червенков. Задругата им обаче продължи само два месеца в „Литекс". Управата на „оранжевите" им посочи вратата след отпадането от „Жилина" в Европа. Така Йорданов отново почука на вратата на „Спортинг", където работи известно време като скаут. Договорът му обаче изтече и Ивайло прие ново предизвикателство - да помогне на „Берое" отново да бъде страшилище. Задачата не е лека, но и едва ли плаши Йорданов. Той е един от малкото играчи, които не са се притеснявали, когато поискат от тях да си сменят поста. Няма проблем дали ще е нападател, халф или дори защитник. Самият той признава, че би искал да се пробва и като вратар.

Никога обаче не е имал късмет титуляр да бъде изгонен. Иначе като нападател през 1991 г. стана голмайстор №1 на България с 21 попадения. Някой от по-младите читатели би казал: Какво от това? Наистина днес може и да не повод за толкова голямо гордост, но тогава Йорданов го направи с екипа на „Локо" (ГО). Следва трансфер в „Спортинг", където се превръща в легенда. Над 200 мача. Носител е на купата на Португалия, а през 2000 г. стана и шампион на страната. Това може би е една от най-сладките титли на „Жозе Алвеладе", защото бе чакана цели 18 години. През следващия сезон Ивайло сложи край на кариерата си, но и до днес няма фен на „Спортинг", който да не го спре и да му стисне ръката. Журналистите пък го търсят при всяко ново назначение на треньор, за да го коментира. „Моят дом е в Лисабон", признава Ивайло.

Логично прави и първите си стъпки като треньор там. Работи в школата, а един от учениците му днес е добре познат на цял свят - Кристиано Роналдо. „Не ме е забравил, когато се видим - си говорим", казва Йорданов. През ръцете му са минали още Нани, Шимао и др. Но не всичко между него и „лъвовете" бе в цветя и рози. Българинът стигна до съд с бившия си клуб, след като шефовете се направиха на ударени и за бенефиса му. Нашият спечели, но феновете не го намразиха. „Там знаят, че вината е на ръководството. Един президент си отива, друг го сменя", казва бившият национал. Тази битка обаче е далеч по-незначителна в сравнение с две други в живота му. Първата е през 1995 г. - тогава оцелява като по чудо в тежка катастрофа.

Диагнозата е смразяваща - счупен прешлен. В „Пирогов" искат да го сложат в корито, което означава, че скоро няма да се върне на терена. А може би дори никога. „Спортинг" вземат нещата в свои ръце. Прибират си го и след шест месеца започва да тренира отново. Играе със специален корсет, за да пази гърба си. Две години по-късно съдбата отново го поставя на изпитание. След лагер с националния отбор Ивайло не се чувства добре - трудно движи единия си крак. Следва серия от тестове. Докато се изправя през лекаря. „Ще се мре ли?", пита Ивайло. Отговорът, който следва, би извадил всеки извън релси - множествена склероза!

Болест, за която все още няма лек. „Най-много се притесних за дъщеря си", спомня се универсалният боец. Тогава Мария е на 2 години. Ивайло днес се поддържа с лекарства и е принуден да снове постоянно между България и Португалия, защото в Лисабон е лекуващият го лекар. Там е и дъщеря му, която все още учи. Йорданов обаче се разделя с майката Ваня и има нова жена в живота си - София. Тя го дарява с още едно дете - Ивайло-младши. Освен във футбола Йорданов се е пробвал и в още два спорта. Като всеки самоковец се качва на ски. Тренира три години. Отказва се след голямо разочарования. По онова време ските са кът. Малко деца имат свои, а другите се раздават по избор.

Треньорът го пренебрегва и Ивайло повече не се вясва на пистата. Следва флирт с борбата. Ивайло става класик, стил, който е запазена марка на града му. Спецовете смятат, че има добро бъдеще на тепиха, но него го влече топката. И тя побеждава. Разделя се с нея само в казармата. За разлика от доста свои връстници няма късмет. Остава в Самоков, но е обикновен войник в ракетни войски, които по онова време се смятат за елитни и секретни. Службата му там е да изчислява къде да прати ядрените бойни глави. Има зад гърба си и учение в СССР. Не крие, че другата му голяма любов е морето. Но не българското. Предпочита Лисабон и океана.